Smanjite vreme ispred ekrana i produžite sebi život

Ograničeno gledanje televizije i ekrana mobilnih telefona, do dva sata dnevno, moglo bi da umanji rizik od smrti, rezultati su novog britanskog istraživanja, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 23.07.2020.

10:28

Smanjite vreme ispred ekrana i produžite sebi život
Foto: depositphotos/REDPIXEL

Pokazalo se da su zdravstveni rizici povezani sa vremenom provedenim ispred ekrana, poput raka i kardiovaskularnih bolesti, bili na najnižem nivou kada je dnevno to vreme bilo dva sata ili manje.

Studiju sa Univerziteta u Glazgovu obuhvatila je skoro 500.000 učesnika koji su imali od 37 do 73 godina.

Obuhvaćen je period od 12 godina, između 2006. i 2018. godine.

Stručnjaci navode da bi potencijalno moglo da se spreči 5,62 odsto svih smrtnih slučajeva i 7,97 odsto onih koji su posledica kardiovaskularnih bolesti ukoliko bi se vreme pred ekranima ograničilo na dva sata dnevno.

U studiju nije bilo uključeno vreme ispred televizijskih ekrana, već je vreme koje ljudi provedu gledajući u ekrane mobilnih telefona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: