Nepravilna ishrana utiče na razvoj ovog strašnog oboljenja

Ishrana ima više uticaja na razvoj karcinoma nego što se do sada mislilo, pokazala je nova studija Univerziteta u Bostonu.

Zdravlje

Izvor: B92, Jutarnji.hr

Sreda, 29.05.2019.

16:39

Nepravilna ishrana utiče na razvoj ovog strašnog oboljenja
Foto: depositphotos/yuliang11

Prema procenama, 80.110 novih slučajeva raka među odraslim osobama starijim od 20 godina u SAD 2015. godine, može se pripisati lošoj ishrani, kaže se u studiji koja je objavljena u časopisu “JNCI Cancer Spectrum”.

“Ovo je jednako broju od 5,2 posto invazivnih karcinoma koji su dijagnostikovani odraslim Amerikancima u 2015. godini”, rekao je doktor Fang Zang, epidemiolog i nutricionista na Univerzitetu u Bostonu, koji je prvi autor studije.

"Ovaj postotak je uporediv sa brojem karcinoma koji se povezuje sa uticajem alkohola”, rekao je on.

Istraživači su procenili sedam navika u ishrani: nizak unos povrća, voća, celih žitarica i mlečnih proizvoda, a visok unos obrađenog mesa, crvenog mesa i zašećerenih pića.

“Nizak unos celih žitarica povezan je sa najvećim rizikom za rak u SAD, a slede nizak unos mlečnih proizvoda, visoki unos obrađenih mesnih proizvoda, nizak unos povrća i voća, visok unos crvenog mesa i visok unos zaslađenih pića.”

Studija je uključila podatke o ishrani odraslih osoba u SAD između 2013. i 2016., kao i podatke o učestalosti raka u 2015. godini.

Prethodne studije pokazuju snažne dokaze da česta konzumacija obrađenog mesa povećava rizik od raka debelog crijeva, a isto važi za slabiji unos žitarica, rekao je Zang.

Nakon što su rezultati upoređeni, s obzirom na ishranu, slaba konzumacija celih žitarica i mlečnih proizvoda i konzumacija velike količine obrađenog mesa je doprinela najvećem riziku od raka.

Izbegavanjem jako obrađene hrane i jedenjem organske hrane može se sprečiti razvoj karcinoma, pokazuju istraživanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: