NSA planirala da "otme" Google Play kako bi zarazila telefone

Nije poznato jesu li špijuni primenili ovaj plan, ali ideja je bila da se presretne veza do Googleove i Samsungove radnje aplikacija da bi se zarazili telefoni.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.05.2015.

08:37

Default images

Američka Nacionalna sigurnosna agencija planirala je sa svojim partnerima da preuzme kontrolu nad Googleovim i Samsungovim radnjama aplikacija kako bi na telefone korisnika mogli da pošalju opaki malver.

Kako je objavio Intercept, plan je bio da se presretnu veze internetskog prometa između telefona i radnje aplikacija, a potom da se na određene uređaje pošalje program. To bi špijunima trebalo da omogući da potpuno u tajnosti prikupljaju podatke, a opcija je bila i da se šalju odabrane dezinformacije ili lažna propaganda. Naravno, na raspolaganju bi im bili i svi njihovi alati pa bi bez teškoća imali pristup kontaktima, lokaciji korisnika...

Dokumenti datiraju iz 2011. i 2012. godine, a nije poznato jesu li ikad primenili ovaj plan. Za objavu ovih dokumenata takođe je zaslužan Edvard Snouden.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: