Solarni roštilj peče bez dima i vatre

Ovaj roštilj peče bez dima i vatre, može da radi i tokom noći iako ga pokreće solarna energija. Za njegovu izradu bilo je potrebno 130.000 evra, a moguće ga je kupiti putem interneta za 230 evra.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 28.04.2015.

08:37

Default images

“Celo jutro sam popravljao sistem za solarno grejanje vode. Imao sam višak vakuumskih cevi i mislio sam da u njima mogu da zagrejem doručak. Izašao je pečen, a ja sam imao izum” kaže Amerikanac Patrik Šervin o solarnom roštilju.

Da ga razvije i stavi na tržište, bilo mu je potrebno oko 130.000 evra. Projekat je pod imenom GoSun postavio je na stranici za donacije Kickstarter, a ljubitelji hrane sakupili su novac za nedelju dana.

“Tajna roštilja je u njegovoj bateriji. Sunce treba da je puni oko dva sata, a ona zatim može peći satima” rekao je Šervin.

Roštilj razvija temperaturu od 150 do 200C. Jednom napunjenu bateriju možete iskoristiti i tokom noći, a u prirodu više ne morate nositi drva i ugalj. Osim roštiljanja, ova solarna peć može i da kuva, a odjednom u nju može stati hrane koja je dovoljna za osmoro gladnih ljudi. Može se naručiti na internetu, a početna cena joj je 230 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: