Može li se Google ikako zaobići?

Google je za neke "bog i batina", a drugi na sve moguće načine žele da pobegnu od njega. Upravo za te druge evo nekoliko saveta kako pronaći alternativu Googleovim uslugama.

Tehnopolis

Izvor: Izvor: Tportal.hr, Autor: M. È./CNet

Nedelja, 22.09.2013.

16:27

Default images

Kada se Google pojavio i počeo da nudi različite usluge, mnogi su to videli kao najbolji proizvod na tržištu. Mogli su na jednom mestu da imaju i e-mail da arhiviraju svoje dokumente ili kontaktiraju druge korisnike.

Ali s vremenom je i Googleova konkurencija poboljšala svoje proizvode, a u nekim aspektima čak ga i nadmašila. Pa zato ne bi trebalo da iznenadi to što neki napuštaju Google i njegove usluge zamenjuju onima konkurentskih kompanija.

I dok jedni to opravdavaju boljom uslugom, drugi ističu kako se ne osećaju najprijatnija kad znaju da jedna kompanija upravlja njihovim celim životom.

Za neke je Google i dalje jedini izbor, što zbog posla, što jer su se navikli na njegove usluge i ne žele da ih menjaju.

Za sve ostale, CNet je prikupio nekoliko saveta kako napustiti Google i preći na alternative.

Odaberite novi e-mail i prosledite Gmail na tu adresu

Dakle, odlučili ste da zauvek raskrstite s Googleom i svim njegovim uslugama. Prvi korak u "odvikavanju" je zamena e-mail adrese.

Mnogima je upravo činjenica da moraju ljude da obaveštavaju o promeni e-mail adrese glavni razlog zašto će nastaviti i dalje da koriste Gmail.

Odaberite novu e-mail adresu i preusmerite sve e-mailove sa Gmaila na novu adresu. Kad odgovarate na te mailove na kraju odgovora napomenite da ste promenili adresu, ali da će stara biti u upotrebi još neko vreme.

Jedna je od mogućih alternativa Outlook.com koji nudi mogućnost povezivanja s Gmailom. Jednostavno se ulogujte u Outlook.com i odaberite ikonicu točkića u gornjem desnom uglu ekrana. Izaberite 'More mail settings' i 'Your email accounts'.

Pronađite 'Add an email account' i odaberite ili 'Add a send-only account' ili 'Add a send-and-recieve account'. Upišite svoje ime, Gmail adresu i lozinku i započnite povezivanje naloga.

Outlook.com će stvoriti novu mapu u koju će smeštati sve poruke s Gmaila, a na vama je da odaberete želite li da vam poruke dolaze u tu mapu ili u inbox.

Kada budete odgovarali na poruku s Gmaila sa svog naloga Outlook.com, automatski će u polju "Pošljalac" biti vaša adresa s Outlook.com. Na taj način nećete morati posebno da obaveštavate ljude s kojima se dopisujete da ste menjali e-mail adresu.

Prebacite dokumente iz Google Drivea na sigurnije mesto

Koliko god se Google Drive kao usluga činila dobrom, toliko su korisnici pronašli i nekoliko zamerki. Najveća je ona što ne enkriptuje dokumente koje arhivirate u "oblak".

Za razliku od njega, Dropbox to radi bez pitanja i na taj način bolje čuva osetljive dokumente koje možda smeštate u "oblak".

Kako biste prebacili sve s Google Drivea na Dropbox, jednostavno se ulogujte u Dropbox i povucite dokumente s Drivea u Dropbox. Postupak ne može biti jednostavniji.

Odaberite drugi pretraživač

Bez obzira na to koji internet pretraživač koristite, verovatno vam je kao primarna stranica namešten Google.

Većina korisnika nikad ne razmišlja o tome da postoje opcije poput Yahooa ili Binga, a zemena je veoma jednostavna.

Ako koristite Firefox, u desnom uglu gde se inače nalazi prozor za pretraživanje, pritisnite strelicu za padajući meni pored ikone Googlea i odaberite pretraživač po svom izboru. Firefox će zapamtiti vaš izbor i prilikom sledećeg traženja koristiti onu poslednju koju ste odabrali.

U Internet Exploreru, Bing je primaran pretraživač, a ako želite da promenite taj izbor, moraćete da instalirate dodatne "add-one". Odaberite ikonu točkića u gornjem desnom uglu i potom opciju "Manage add-ons" i izaberite "Search Providers". Odaberite "Find more search providers" na dnu prozora, pronađite opciju koja vam odgovara i pritisnite "Add to Internet Explorer".

Ne iznenađuje da su korisnici Chromea orijentisani na Google, ali i oni mogu promeniti svoj pretraživač. Mogu da izaberu između Yahooa i Binga, ali i dodati neku drugu odabirom "Manage search engines" i odabirom neke druge opcije iz popisa "Other search engines".

Promenite pretraživač

Ako ste do sad koristili Chrome, a zaista želite da prekinete sve veze s Googleom, razmislite i o promeni internet pretražvača.

Na tržištu se nalazi čitav niz različitih - od Firefoxa i IE, preko Opere, pa do drugih manje poznatih poput SeaMonkeya ili RockMelta.

Vodite računa i o pametnom telefonu

Pametni telefoni sa operativnim sistemom Android neizbežno su vezani uz Google što zbog trgovine aplikacijama Google Play, što zbog celog niza drugih aplikacija koje zahtevaju adresu Gmail.

Ako u potpunosti želite li da ugasite svoj Gmail, vodite računa o tomu da ćete na taj način onemogućiti preuzimanje novih aplikacija s Google Playa pa ćete morati da se orijentišete na neslužbene kanale ili odaberete novi pametni telefon s drugim operativnim sistemom..

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: