Tehnopolis

Četvrtak, 30.09.2010.

11:17

Facebook i Skype u zajedničkom poduhvatu

Kako najavljuje tehnološki blog All Things Digital, kompanije Skype i Facebook uskoro bi mogle da oforme partnerstvo, koje bi korisnicima omogućilo, između ostalog, slanje SMS poruka i direktne pozive FB prijateljima preko Skypea, ali i integraciju Facebook Connect opcije u Skype platformu.

Izvor: Benchmark

Izvor: B92

Default images

Neke procurele (i naravno neautorizovane) slike potvrđuju i mogućnost video chata sa Facebook prijateljima direktno iz Skypea.

Trenutak u kome se pojavljuje ova vest je veoma interesantan, budući da je pre nešto više od nedelju dana procurela informacija da Facebook razvija sopstvenu platformu mobilne telefonije, i da sa, za sada nepoznatim partnerom, radi na razvoju hardvera. Razlog za razvoj sopstvene platforme je želja da se komponente Facebooka duboko integrišu u listu kontakata i druge osnovne delove telefona, što će biti moguće samo na kontrolisanoj platformi.

Saradnja ove dve kompanije u teoriji im omogućava da ovakve stvari omoguće bez prevelikog ulaganja, budući da na Skypeu postoji više od 560 miliona naloga, a da bar 124 miliona korisnika obavi makar jedan poziv mesečno, dok u ovom trenutku Facebook ima oko 500 miliona korisnika.

Od ove saradnje koristi bi mogle da imaju obe kompanije – Facebook bi na jednostavan način mogao da obezbedi funkcije glasovne i video komunikacije za svoje korisnike, kao i da potencijalno privuče još veći broj korisnika.

Skype, sa druge strane, kao vid telefonske usluge zasnovan na webu, ovim dobija pristup velikoj bazi korisnika Facebook-a, mogućnost da populariše servis i čak dodatno zaradi, budući da međunarodne pozive ka fiksnim i mobilnim telefonima kompanija napaćuje.

Očekuje se da integracija Facebook komponenti u Skype bude obavljena sa verzijom 5.0, koja je trenutno u fazi beta testiranja i trebalo bi da bude široko dostupna u narednih nekoliko nedelja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

23 h

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: