Apple promoviše HTML5

Apple je u potpunosti odbacio podršku za Flash u svojim mobilnim proizvodima i umesto te Adobeove tehnologije odlučio je da podrži nove web standarde kao što su HTML5 ili CSS3.

Izvor: T-portal

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.06.2010.

13:21

Default images

HTML5 je najnoviji standard za world wide web, stvoren s ciljem da se standardizuje podrška za multimedijalne sadržaje, te smanji broj dodataka potrebnih da bi se uživalo u prikazu.

Kada govorimo o dodacima, mislimo na tehnologije poput Flasha ili Silverlighta, koje je potrebno dodatno instalirati u browser kako bi mogli pregledati određene sadržaje. HTML5 omogućava prezentaciju video sadržaja, foto galerija ili audio materijala bez potrebe za bilo kakvim nadogradnjama browsera.

Kako bi pokazao što sve HTML5 može, Apple je napravio prikaz HTML5 funkcionalnosti na svojoj web stranici. Prezentovani su multimedijalni sadržaji na web stranicama pomoću tehnologija HTML5, CSS3 i JavaScript. Nažalost, u svim blagodatima tih modernih tehnologija ćete moći uživati tek ukoliko stranicu otvorite Appleovim browserom Safari. U to se ubrajaju i Safati browseri na uređajima iPhone i iPad.

Apple želi da istakne da njegovi uređaji iPhone i iPad nisu tehnološki zaostali zbog nepodržavanja Flasha, već su tehnološki napredni i promovišu nove web standarde. Ipak, činjenica da sve to (zasad) radi samo u Safariju neće baš razveseliti korisnike koji su navikli na druge browsere, kao što su Firefox ili Internet Explorer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: