Tehnopolis

Četvrtak, 04.02.2021.

10:53

Veliki brat posmatra: Uvode "sistem kažnjavanja", zaposleni nisu srećni

Amazon je nedavno počeo da testira novi sistem nadzora svojih dostavljača, tvrdeći kako im je cilj da povećaju sigurnost korisnika.

Izvor: B92, Zimo

Veliki brat posmatra: Uvode
Shutterstock/enzozo

Kako to često biva u moderna digitalna vremena, povećanje sigurnosti često ide paralelno sa smanjenjem privatnosti, jer je u ovom slučaju reč o konstantnom video-nadzoru dostavljača u njihovim vozilima.

Amazon je dostavljačima poslao dokumente koje moraju da potpišu, kako bi se u njihova vozila instalirale AI kamere koje će ih nadzirati. Ukoliko vozači ne pristanu na te uslove - slobodno mogu da potraže drugi posao.

U vozila se instalira sistem sa četiri kamere - jedna prati put, dve levu i desnu stranu, a jedna je usmerena prema vozaču. Kamere ne prenose uživo sadržaj koji snimaju, i ne snimaju zvuk, a vozači ih mogu isključiti jedino kada se zaustave za odmor, ručak i slično.

Veštačka inteligencija prati sve što se događa u vozilu i van njega, pa tako detektuje neodgovorno ponašanje vozača (na primer, ako ne gleda put, ne staje ispred znaka "Stop", vozi prebrzo). U takvim slučajevima. sistem će upozoriti vozača, ali ga i prijaviti Amazonu.

Također, ako primeti da vozači zevaju, savetovaće da zaustave vozilo i malo odmore. Ako vozač ne posluša šta mu govori veštačka inteligencija - opet može da ga prijavi, u kom slučaju će ga pozvati neko iz Amazona i predložiti mu da odmori.

Amazonovi dostavljači, nije teško zaključiti, nisu oduševljeni sistemom nadzora koji će im stajati iznad glava i pratiti sve što rade. Kako prenose na CNBC-u, dostavljači sa kojima su razgovarali, a koji naravno žele ostati anonimni, ovo su opisali kao "Velikog brata", kao "uznemirujući sistem" i "sistem kažnjavanja".

Oni svoj posao opisuju stresnim, jer su konstantno pod pritiskom da isporuče veliki broj paketa svakog dana, a dodavanje kamera samo će povećati taj pritisak. To znači da će svako Amazonovo vozilo ujedno postati i njihova nadzorna kamera, a trenutno ne postoji zakon koji reguliše šta Amazon može da uradi sa snimcima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

19 h

Podeli: