Preko mobilne mreže ostvarili brzinu od 1 terabita u sekundi

To je otprilike 65.000 puta brže od trenutno aktualnog 4G standarda surfovanja. Procenjuje se da bi 5G tehnologiju operatori mogli da počnu da koristite u narednih pet godina.

Izvor: B92

Subota, 28.02.2015.

17:50

Default images
Foto: Thinkstock

U mnogim krajevima sveta još nije u potpunosti zaživeo ni 4G, a istraživači sa univerziteta u Sariju uspeli su da testiraju 5G standard i postignu brzinu od čak 1 terabit po sekundi što je otprilike 65.000 puta brže od sadašnjeg 4G-a.

Istraživanje je obavio odsek pod nazivom 5GIC, a predstavnik Rahim Tafazoli je izjavio kako se nada da će tehnologija operaterima biti dostupna već 2018. godine.

Britanski telekomunikacijski regulator Ofcom procenjuje da bi 5G mobilna mreža u toj zemlji trebala zaživjeti do 2020. godine.

Testiranje 5G brzina nedavno je obavio i korejski Samsung, ali je uspeo da postigne brzinu od "samo" 7,5 gigabita u sekundi što je tek jedan odsto brzine koju je ostvario tim iz Sureja.

“Zadovoljni smo jer možemo surfati brzinom od 1 terabit po sekundu. To je kapacitet jednak optici, ali prednost je što mi to radimo bežično”, rekao je Tafazoli.

Izvor: 24sata.hr

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: