Jedan čovek i njegov Bot autori su 10% Wikipedije

Ako ste ikada slali komentar na b92.net - na bilo koju temu - sigurno ste upoznati sa terminom “Bot”, ako ga već ranije niste sreli. Botovi su svuda oko nas i pišu ono što se od njih traži, veličaju lik i delo i prave spomenike svojim bogovima tu na licu mesta. Ali, nisu svi Botovi isti, niti je Bot to što je kod nas postalo uobičajeno.

Izvor: B92

Utorak, 15.07.2014.

11:11

Default images

Verovatno nikada niste čuli za Sverkera Johansona, ali to mora da se promeni. On je, ako ništa drugo, najplodniji pisac Wikipedije – do sada je napisao oko 2,7 miliona tekstova za onlajn enciklopediju, piše Gizmodo.

WSJ (Wall Street Journal) je pokušao i uspeo da napravi odličan profil 53-godišnjeg Šveđanina, koji je prava Wiki legenda. Ima diplome iz lingvistike, građevine, ekonomije i fizike, a najviše tekstova je napisao o retkim životinjama – posebno leptirima i bubama – a posebno je ponosan na članke o filipinskim gradovima.

Bez obzira na njegov neverovatan opus, sva je prilika da nijedan od njegovih tekstova niste pročitali – trećina svega što je napisao je na švedskom, a dve trećine na filipinskom (njegova supruga je Filipinka). I većina stvari koje je napisao nisu samo njegovo delo i tako dolazimo do Bota:

“Većinu članaka kreirao je kompjuterski program, poznat kao Bot. Johansonov program pretražuje baze podataka i druge digitalne izvore informacija i onda ih pakuje u tekst. Kada je dan izuzetno uspešan – njegov Lsjbot “napiše” oko 10.000 tekstova,” objašnjava WSJ.

Botovi na Vikipediji su kontroverza od samog početka. Ima onih koji tvrde da oduzimaju ljudima kreativnost – iako je njihova upotreba strogo definisana pravilima Wiki zajednice.

Foto: Kristina Alexanderson Creative Commons license/Flickr .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: