Dostupan Dell sa Ubuntuom

Na tržištu Srbije pojavio se jeftini Dell laptop sa preinstalim operativnim sistemom Ubuntu.

Radivoj Dobanovački

Izvor: B92

Sreda, 06.08.2008.

21:21

Default images

Do skora je ponuda prenosnih računara bila ograničena na modele sa preinstaliranim Windows OS-om i one sa FreeDOS-om koji su u osnovi bili namenjeni osobama koje nisu želele da plate licencu za Windows bez obzira na OS koji planiraju da instaliraj. S obzirom na situaciju na tržištu verovatno je preko 90% tako prodatih laptopa završilo sa ilegalnim Windowsom.

Od nedavno korisnici mogu odabrati i laptop sa preinstaliranim Ubuntu operativnim sistemom - Dell 500. Kompanija Dell od ranije sarađuje sa Canonicalom (autorom distribucije Ubuntu) i nudi modele sa preinstaliranim ovim operativnim sistemom, ali je ovo prvi put da je jedan takav model dostupan i kod nas.

Dell 500 dolazi sa Celeron M procesorom na 2 GHz, poseduje 1 GB DDR2 memorije, kao i hard disk od 120 GB. Zasnovan je na Intelovom 965GM čipsetu, koristi Intelov grafički čip X3100, a LCD ekran je dijagonale 15,4 inča i rezolucije 1280x800 piksela.

Za povezivanje koristi 56k modem, gigabitni Ethernet intefejs, Wi-Fi modul po standardu 802.11g, a poseduje i Bluetooth modul. Od konektora tu su VGA izlaz, tri USB porta, izlaz za slušalice, FireWire port i čitač memorijskih kartica. DVD rezač se praktično podrazumeva, kao i ExpressCard interfejs za proširivanje mogućnosti laptopa. (Na primer, dodavanjem kartice za 3G internet pristup.)

GNU/Linux distribucija Ubuntu je jedna od najpopularniji distribucija ovog operativnog sistema. Po Linux mapi Srbije kod nas je upotrebljava oko 45 odsto korisnika GNU/Linuxa. Kućnim i poslovnim korisnicima omogućava da u pouzdanom i okruženju bezbednom od virusa obavljaju sve osnovne zadatke: upotreba kancelarijskih aplikacija (OpenOffice), pristup internetu (Firefox) i provera elektronske pošte (Thunderbird), poseduje i planer sa rokovnikom, kalendarom i email podrškom (Evolution), a bez problema omogućava reprodukciju najpopularnijih audio i video formata.

Veliki broj dodatnih aplikacija, kompanija Canonical obezbeđuje kroz repozitorijume različitih softverskih paketa, a lokalnu podršku korisnicima Ubuntu operativnog sistema pruža LoCo Srbija preko domaćeg foruma.

Dell 500 sa Ubuntu OS-om i 3 godine garancije dostupan je u kompaniji List Computers po ceni nižoj od 30.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: