Facebook i Instagram prete: "Ako nam ne date svoje podatke..."

Facebook i Instagram prete da će korisnici morati da plaćaju svoje usluge. Ali samo ako korisnici ne dozvole da ih aplikacije kompanija prate i nakon instaliranja iOS 14.5 na Apple uređajima.

Izvor: B92

Utorak, 04.05.2021.

11:55

Facebook i Instagram prete:
Foto: shutterstock.com

Nakon izdanja iOS 14.5, sve aplikacije moraju da zatraže dozvolu pre nego što mogu da prate korisnika između aplikacija i web lokacija. Zbog toga se kompanije poput Facebook-a brinu zbog prihoda od oglasa i pokušavaju sve trikove kako bi bili sigurni da im ljudi omogućavaju da ih prate.

"Da bismo pomogli ljudima da donesu informisaniju odluku, prikazujemo i sopstveni ekran, zajedno sa Apple-ovim. Pružaće više informacija o tome kako koristimo personalizovane oglase koji podržavaju mala preduzeća i omogućavaju besplatne aplikacije. Ako prihvatite upite za Facebook i Instagram, oglasi koje vidite u tim aplikacijama neće se promeniti. Ako odbijete, i dalje ćete videti oglase, ali oni će vam biti manje relevantni. Pristajanje na ove upute ne dovodi do toga da Facebook prikuplja nove vrste podataka. To samo znači da možemo i dalje pružati ljudima bolja iskustva", piše u zajedničkoj objavi kompanija. Ti ekrani otvoreno sugerišu da korisnici mogu da "pomognu da Facebook / Instagram ostanu besplatni" dozvoljavanjem oglasa. To, pak, sugeriše da bi pad mogao dovesti do toga da kompanije ubuduće naplaćuju pristup.

Takođe je primetno da Apple-ova pravila App Store-a zabranjuju aplikacijama da nude podsticaje korisnicima da dozvole da ih prate. Nije odmah jasno da li Facebook i Instagram ovde krše to pravilo ili ne, ali definitivno je blizu!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: