Opasan phishing napad vreba srpskim internetom

Mnogima je u Srbiji juče stigao email, navodno od Pošte Srbije u kom podsećaju da imate pošiljku koju treba da preuzmete.

Izvor: B92

Petak, 09.04.2021.

10:39

Opasan phishing napad vreba srpskim internetom
Foto: shutterstock.com

Poruka sadrži link, u kojem se navodi da je u pitanju potvrda isporuke paketa. Dalje u tekstu stoji da vas taj link vodi na stranicu tracking-posta-rs.com, na kojoj treba da unesete podatke kartice da biste platili carinu, prenosi it-klinika.rs.

Domen tracking-posta-rs.com ne pripada Pošti Srbije, a dobra vest je da više i ne postoji, odnosno uklonjen je. Ipak može da se desi da se stranica još uvek otvara, jer je DNS server još uvek ima u kešu. Preporuka je da email ne otvarate, već da ga obrišete. Ukoliko ste popunili formu i ostavili podatke kartice, kontaktirajte banku i ugasite karticu odmah.

Prema novim informacijama do kojih je došao portal it-klinika.rs, pojavio se novi domen sličnog imena i namene, uz pomoć kojeg se izvode slični phishing napadi. Postoje barem dve nove varijante phishing poruke. Domen je rs-inc-posta.com, stranica izgleda slično kao ona na domenu tracking-posta-rs.com koji je ugašen. Zbog toga se korisnici mole da prvo utvrde verodostojnost pošiljaoca email-a, i da tek kada su potpuno sigurni u svoju bezbednost kliknu na određeni link.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: