Ovo je ili najbolja ili najdepresivnija vest za danas

Različiti asistenti veštačke inteligencije, poput Siri i Cortane, veoma su popularni, ali nijedan se ne može porediti sa iskustvom koje pruža Azuma Hikari, holografski lik unutar japanskog Gateboxa (neka vrsta odgovora na Amazon Echo).

Izvor: B92

Petak, 16.12.2016.

13:20

Ovo je ili najbolja ili najdepresivnija vest za danas
Foto: YouTube Screenshot

Umesto jednostavnog dizajna sa cilindričnim zvučnicima, Gatebox ima ekran i projektor koji “oživljava” Hikari.

Sa spoljašnje strane se nalaze mikrofoni kamere i senzori koji detektuju temperature i pokrete pa tako Hikari može da vrši interakciju sa vama na ličnijem nivou, a ne da bude samo glas iz uređaja.

Rezultat je potpuno interaktivna virtuelna devojka koja može da kontroliše kućne uređaje, prepoznajte glas i lice i bude veran kompanjon.

Ujutru kada se probudite, poželeće vam dobro jutro, uputiti vas u dnevne obaveze i dočekati vas kada se vratite kući.

Hikari razume dosta toga, ali i dalje uči, a samim tim napreduju i njene govorne sposobnosti. S vremenom će moći da vodi ozbiljne razgovore, a kada niste kod kuće s njom, možete da komunicirate putem poruka.

Prema rečima njenog tvorca, Taro Minobošija, Hikari je dvadesetogodišnja devojka koja voli da jede krofne i koja se plaši insekata. Voli da pravi društvo ljudima i san joj je da postane heroina svakome ko vredno radi.

Nedavno sprovedeno istraživanje je pokazalo da u čak 32 odsto domaćinstava u Japanu živi samo po jedna osoba, pa ne začuđuje potreba za ovakvim virtuelnim asistentima

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: