Stali su na put lažnim vestima: "Ovo je tek početak borbe"

Epidemija Korona virusa je sa sobom donela između ostalog ekonomske posledice, nove popularne aplikacije poput Zoom-a, neke kompanije su gotovo propale, dok druge rade nikad bolje.

Tehnopolis

Izvor: B92, PC Press

Petak, 01.05.2020.

11:29

Stali su na put lažnim vestima:
Ilustracija/Foto: depositphoto/Mactrunk

WhatsApp je u preraspodeli uloga preuzeo tron kada je u pitanju širenje lažnih informacija, ali su po njihovim najavama izgleda pronašli način kako bi stali na put ovome.

WhatsApp je uočio pad od gotovo 70 odsto kada je u pitanju prosleđivanje lažnih vesti na njihovoj aplikaciji, piše BBC. Sve ove lažne informacije bile su u nekoj korelaciji sa Korona virusom, zbog čega je Svetska zdravstvena organizacija proglasila "info-demijom", odnosno epidemijom lažnih informacija.

Pre samo dve nedelje, WhatsApp je više od pet puta zaustavljao i blokirao prosleđivanje pojedinih poruka za koje se ispostavilo da su lažne i stvorene sa ciljem da izazivaju paniku u javnosti, prenosi PC Press. Napominje se da je ovo tek početak borbe protiv kruženja lažih informacija. U kompaniji smatraju da ove mere služe samo kako bi WhatsApp ostao mesto za lične i privatne razgovore, a nikako mesto za širenje panike.

Epidemija Korona virusa do sada je odnela više od 216,000 života, a obolelo je više od 3 miliona ljudi. Iako se kraj epidemije već nazire na globalnom nivou, definitivno će se način života menjati. Shvatili smo da bez nekih aplikacija ne možemo, da mnogi IT giganti nisu u trenutku bili sposobni da prime veliki broj korisnika, dok je WhatsApp postao leglo brzog širenja lažnih vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: