Tehnopolis

Utorak, 17.08.2010.

18:18

Digitalne droge

Kako bi postigli izmenjeno stanje svesti, tinejdžeri u Americi ne koristi više samo fizičke supstance. Digitalne droge, odnosno popularno nazvani i-dosing, funkcioniše na principu binauralnih ritmova kojima se stimulišu moždani talasi.

Izvor: B92

Default images

Binauralni ritmovi poznati su od 1895. godine, a njihov efekat otkrio je Hajnrih Vilhem Dav. Zvukovi se puštaju preko klasičnih stereo slušalica, a svakoj slušalici se pušta različita frekvencija. Razlika između dve frekvencije stvara binauralni ritam.

"Binauralni ritmovi funkcionišu na principu koji je poznat dosta davno i koristi se u nekakvim eksperimentalnim istraživanjima. Poenta je u tome da se zvuk koji se sluša sinhronizuje sa frekvencom moždanih talasa. Na taj način izaziva potenciranje određene aktivnosti mozga i efekte budnosti i opuštanja", rekla je doktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti Snežana Alčaz.

Međutim, u poslednje vreme sve je više sajtova koji prodaju takozvane "doze" ovog zvuka koji, navodno, dovodi one koji ga slušaju u izmenjeno stanje svesti. Pa tako postoje oni koji izazivaju efekat korišćenja kokaina, marihuane, alkohola, pa čak i onih koji bi trebalo da dovedu do mršavljenja.

Uz informacije o kupovini, najčešće je samo probni primerak besplatan, ovi sajtovi sadrže i uputstva o tome kako se digitalne droge koriste, pa se za bolji efekat obično preporučuje slušanje u ležećem položaju i zamračenoj prostoriji, a neki kažu da je neophodno popiti i malo vode pre slušanja.

Efekat binauralnih ritmova, osim u medicini, gde se najčešće koristio za lečenje anksioznosti, koristi se i u muzici.

Marko Milošević, poznatiji kao DJ MKDSL, kaže da što se samog korišćenja u muzici tiče, postoje diskovi za inspiraciju koji upravo koriste taj proces u mozgu. "Ovo su doveli možda do neke sledeće tačke pa može da proizvede te neke efekte”, navodi on.

O sve većoj popularnosti digitalnih droga svedoči i veliki broj video klipova postavljenih na YouTube, na kojima se vide najčešće mladi ljudi pod dejstvom digitalnih droga, a zbog sve većeg broja tinejdžera koji je koriste, vlasti Kanzasa odlučile su da zabrane korišćenja iPoda u školama.

Međutim, dr Alčaz smatra da one ne mogu da izazovu tako drastične efekte.

“Tinejdžeri su dosta sugestibilni . Ako se kaže da će nešto izazvati efekat, vrlo često će ga i zazvati. Tako da pretpostavljam da ima dosta placebo efekta”, kaže doktorka Alčaz, i navodi da, po njenom mišljenju, najveća opasnost od ovih droga mogućnost da se tinejdžeri zainteresuju za narkotike i probaju i "prave" droge kasnije.

Ona takođe navodi da ne postoji mogućnost da neko postane zavisan od ovih, digitalnih droga.

Tinejdžerska radoznalost i skretanje pažnje ili ne, činjenica da Srbija i dalje nema mogućnost plaćanja putem paypala, možda u ovom slučaju učini da nas trend i-dozera zaobiđe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: