Bolonjski rezultati

Ministri nauke i obrazovanja iz 45 evropskih zemalja sastaju se 17. i 18. maja u Londonu kako bi razmotrili rezultate Bolonjskog procesa.

Izvor: B92

Petak, 11.05.2007.

11:57

Default images

Ministri nauke i obrazovanja iz 45 evropskih zemalja sastaće se u četvrtak 17. i petak 18. maja u Londonu kako bi raspravili rezultate postignute u Bolonjskom procesu kojim se želi uspostaviti Evropski prostor visokog obrazovanja do 2010. godine.

Ministri će na sastanku usvojiti i strategiju uključivanja zemalja koje su van Evrope u ovaj proces i odobriće stvaranje Registra Agencije za osiguranje kvaliteta visokog obrazovanja.  

Od 29 zemalja, koliko je 1999. godine uključeno u Bolonjski proces, u ovom projektu danas učestvuje 45 zemalja, a na ministarskom sastanku pridružiće im se i Crna Gora.

U izveštaju o sprovođenju Bolonjskog procesa koji će ministrima biti predstavljen u Londonu, zaključuje se kako je u implementaciji Bolonjskih reformi postignut značajan napredak, što je potvrdio i izveštaj Evropske komisije.  

Glavne reforme u Bolonjskom procesu fokusirane su na stvaranje novih struktura akademskih stupnjeva, osiguranje kvaliteta visokog obrazovanja i na priznavanje studijskih kvalifikacija. 

Komesar Evropske komisije za obrazovanje, usavršavanje, kulturu i mlade izjavio je kako su Bolonjske reforme bitne za Evropu zato što će modernizovati programe univerziteta, profesionalizovati njihov menadžment, osigurati različite izvore finansiranja i otvoriti ih prema poslovnom sektoru.

Fleksibilnije i obrazovanje orijentisano prema potrebama društva, istraživanje i inovacije važni su koraci u ostvarivanju ciljeva Evropskog prostora visokog obrazovanja i Evropskog istraživačkog prostora.  

Ministri će u Londonu usvojiti i strategiju za jačanje evropskog visokog obrazovanja u globalnom kontekstu.

U Bolonjski proces 1999. godine je uključeno 29 zemalja, a danas u njemu učestvuje 45 zemalja.

Na ministarskom sastanku pridružiće im se i Crna Gora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: