FIBA: Nova Evroliga, Srbiji ništa?

Čelnici FIBA, kako saznaje B92, poslali su u utorak svim evropskim nacionalnim savezima opširan dopis i predlog izgleda i formata takmičenja u novoj EL.

Izvor: B92

Sreda, 06.05.2015.

12:58

Default images

To takmičenje bi se igralo pod okriljem FIBA.

Radna grupa FIBA (izvršni komitet) u sastavu: Zoran Radović, Hoze Montero, Kosta Iliev, kamil Novak, Ljubomir Mandić, Emir Turam, Anderas Zagakis i Alberto Ramon, formulisali su opširan dokument u 4 osnovne tačke.

Ona najznačajnija je svakako format takmičenja i prohodnost klubova iz nacionalnih liga. U čak 9 verzija u kojima se rešenja nude od igranja šampionskih timova u domaćim ligama, pa do "poluzatvorene" lige, preko termina igranja mečeva koje bi se po nekim idejama igrale subotom i nedeljom?

Ono što je najinteresantnije za ljubitelje košarke u Srbiji je da se detaljnim pregledom svih 9 verzija i predloga rešenja, ni jednom srpskom klubu ni u jednoj verziji ne garantuje mesto u EL, ali zato u nekoliko predloga postoji i garantuje se mesto klubovima iz Poljske ili čak i Velike Britanije?

Takođe, neka rešenja idejno ne odudaraju od sistema takmičenja koje godinama ima Evroliga sa sedištem u Barseloni. Čelnici tog takmičenja u sredu su namerno ili ne, jasno stavili do znanja da ne odstupaju od svog takmičenja, nakon potpisivanja novog višegodišnjeg i višemilionskog ugovora sa kompanijom "Turkish Airlines" u Istanbulu.

I pored novih okolnosti u vidu ovog pisma nacionalnim savezima, i jakog finansijskog uporišta koje je EL dobila jakim sponzorskim ugovorom, jasno je da nismo ni blizu rešenja velikog sukoba izmedju Ženeve i Barselone....

Kompletan sadržaj novog predloga takmičenja EL koje je savezima u Evropi poslala FIBA, možete pogledati ovde u PDF formatu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

118 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: