EL: Prvi poraz Zvezde u sezoni

Košarkaši Crvene zvezde pretrpeli su prvi poraz ove sezone, posle pet uzastopnih pobeda crveno-bele je savladao Neptunas sa 83:81 u 2. kolu Evrolige.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.10.2014.

17:45

Default images

Domaćin je do do istorijskog prvog trijumfa u Evroligi stigao odličnim šutem za tri poena – 11/25.

Iako je i trener Dejan Radonjić upravo na to upozoravao pred utakmicu, Neptunas je od samog starta pogađao govoto sve šuteve za tri poena, u prvom poluvremenu je stekao 15 poena viška (40:25), a u nastavku je uspeo da sačuva vođstvo i ostvari prvi trijumf u D grupi.

Zvezda je priliku da preokrene i ostvari trijumf propustila početkom poslednje deonice. Uspela je da izjednači osam minuta pre kraja (69:69), ali do kraja meča crveno-beli su napravili nekoliko velikih grešaka, promašili su nekoliko zicera i poraženi su.

Markus Vilijams bio je doličan u ekipi Dejana Radonjića sa 23 poena, 4 skoka i 6 asistencija, Jaka Blažič je dodao 16 poena i 6 skokova, a Boban Marjanović 11 poena. Kod domaćina, najbolji je bio Gailius sa 19 poena, Šakur je dodao 11 uz 6 asistencija, a Zavackas 10 uz 7 skokova.

U narednom kolu Zvezda dočekuje Valensiju, a Neptunas takođe igra kući protiv Olimpijakosa.

Tok meča pratite na našem sajtu:

Zvezda je odlično otvorila duel u Klaipedi. Mitrović je ubacio prve poene, a na 5:0 je povećao Dženskins trojkom.

Domaći sastav se brzo vratio u meč preko Galdikasa, Šakura i Mažejke – 6:6 i od starta je pokazao da će igrati veoma čvrstu i agresivnu odbranu.

Trojkom Gailiusa Neptunas je prvi put poveo u 5. minutu – 9:7.

Gailius je povećao na 11:7, ali je već u sledećem napadu Markus Vilijams trojkom smanjio. Ipak, na isti način na drugoj strani odgovorio je Mažejka.

Domaćin se u prvoj deonici raspucao sa distance, pa je nakon nove dve trojke Zavackasa i Gailiusa imao +6 – 20:14.

Nije Zvezda mogla nikako da zatvori šut domaćina koji je pogađao i preko ruke, ali je Zvezda ipak uspevala da zadrži priključak.

Druga deonica užasno je počela po srpski tim. Serija 5-0 domaćina, nova trojka i dva brza faula Cirbesa u gostima za 90 sekundi. Suđenje je na startu bilo problematično, domaćin je očigledno imao blagu pomoć i koristio je to – 30:20.

Nikako crveno-beli nisu mogli da dođu do ritma, pa je domaćin uspevao da održi priličnu prednost koju je stekao u drugom delu prve i početkom druge deonice. Sa neverovatnim šutem za tri poena domaćin je nastavio u u drugoj deonici, pa je Radonjić posle osme trojke Neptunasa zatražio novi tajm-aut – 38:25.

U 16. minutu bilo je velikih +15 za Neptunas (40:25), a Zvezda je u narednih nekoliko minuta uspela da poveže nekoliko dobrih napada i spusti na -10. Tada je Radonjić stao u zonu, što je Neptunas iskoristio za novu trojku – 47:34.

Koliko je domaćin dobro šutirao i koliku je pomoć sudija imao, -10 na poluvremenu uopšte nije bio loš rezultat za Zvezdu. Markus Vilijams odigrao je nekoliko dobrih napada u finišu poluvremena, pa je Neptunas nakon 20 minuta vodio 47:37.

Ništa se ni u nastavku nije promenilo. Nije domaćin nastavio da pogađa trojke, ali jeste da muči crveno-bele koji nikako nisu mogli da dođu do ritma. Marjanović na na -8 promašio dva slobodna bacanja, pa je Sinica to odmah kaznio trojkom u sledećem napadu – 55:44.

Fantastični Markus Vilijams pokrenuo je Zvezdu u drugom delu treće deonice u potpunosti uhvatili priključak. Ipak, Neptunas je posle još jedne veoma srećne trojke pred odlučujućih deset minuta imao šest poena viška – 67:61.

Start poslednjeg perioda bio je bizaran. Sudije su propustila na -4 da dosude namernu domaćinu zbog saplitanja Jovića, ali Zvezda je nastavila sa dobrom igrom. Trojke Dangubića i Blažiča donele su izjednačenje (69:69). Tada je usledilo još nekoliko sumnjivih odluka sudija, pa je domaćin stekao četiri poena viška – 75:71.

Zvezda je imala nekoliko prilika da se ponovo vrati, ali nije uspevala. Kalinić je pri vođstvu domaćina 77:74 promašio zicer u kontri, pa je Neptunas četiri minuta pre kraja imao sedam poena viška – 81:74.

U samom finišu crveno-beli su imali još nekoliko prilika da se vrate, ali svaki put bi napravili neku grešku. Ipak, u samom finišu Zvezda je imala još nekoliko prilika da se vrati i preokrene.

Luka Mitrović je 28 sekundi pre kraja pogodio jedno od dva bacanja i izjednačio je na 81:81, ali usledio je srećan koš Vasilijusa 3,3 sekunde pre kraja za 83:81.

Vilijams je preuzeo odgovornost i šutirao iz teške pozicije, ali nije pogodio i Neptunas je ostvario pobedu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

494 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: