5 hrabrih prognoza pred US open

Ko će nas prijatno iznenaditi, a ko razočarati na predstojećem US openu? Još nekoliko dana ostalo je do početka poslednjeg Gren slem turnira u sezoni i groznica Njujorka polako hvata sve koji vole tenis. Uz sve standardne dileme koje imamo, a koje će biti rešene tokom turnira, pred početak Gren slema uvek je jedno od najzanimljivijih pitanja – šta će se neočekivano dogoditi?

Izvor: B92

Sreda, 21.08.2013.

11:12

Default images

Od Endija Marija i Džona Iznera očekuju se sjajni rezultati, od Karoline Voznijacki i Marije Šarapove upravo suprotno, ali hoće li baš sve ispasti u skladu sa pretpostavkama većine?

1. Endi Mari ispada pre polufinala

Beta/AP Photo/Al Behrman
Škot na poslednja četiri Gren slem turnira na kojima je učestvovao ima impresivan učinak – dve titule i dva finala, uz propušteni ovogodišnji Rolan Garos. Može li Škot da nastavi u tako ubitačnom Gren slem ritmu?

Predstojeći US open daće nam odgovor na pitanje o Marijevom mentalitetu – da li je definitivno preležao dečje bolesti i ne gubi više od slabijih od sebe na najvećoj pozornici? Na Vimbldonu ove godine gubio je 2-0 u setovima od Verdaska, prošle sezone u Njujorku Čilić je vodio 1-0 i 5:1 u drugom setu, ali je Škot oba puta uspevao da se izvuče i potom da osvoji trofej.

Mari će u Njujorku prvi put u karijeri braniti Gren slem titulu, dakle, to je za njega nepoznata teritorija. Takođe, Britanac je osvajanjem Vimbldona ostvario najveći cilj u karijeri, pa se može pretpostaviti da je malo ’izduvao’ i da će mu biti potrebno vremena da motivaciju opet podigne na maksimum.

Iako je i prošle godine pre osvajanja trofeja imao slabe rezultate na Mastersima, možda nam nešto kazuju i porazi od Gulbisa u trećem kolu u Montrealu i od Berdiha u četvrtfinalu Sinsinatija.

Mari nije mentalna gromada i vreme je za jedan manji pad, mada će dosta toga zavisiti i od težine žreba.

2. Karolina Voznijacki proći će do četvrtfinala

Beta/AP Photo/Al Behrman
Pre tri godine rečenica iz podnaslova ne bi spadala u domen „hrabrih prognoza“, ali danas je situacija takva – na poslednjih sedam Gren slem turnira Dankinja je jednom igrala osminu finala (Melburn, 2013), jednom je ispala u trećem kolu, a po dva puta je takmičenje okončala u prvoj i drugoj rundi.

Prošle godine Voznijacki je u Njujorku izgubila od Rumunke Begu sa 6:2, 6:2, ali je prethodno dva puta igrala polufinale i bila je u finalu 2009.

U Sinsinatiju je igrala odlično – savladala je Petru Kvitovu i namučila je Viktoriju Azarenku u četvrtfinalu. Još važnije od toga jeste što je Dankinja konačno dobila na samopouzdanju, protiv Kvitove je igrala znatno agresivnije nego inače i nije se plašila da poene završi na mreži.

U Njujorku je Karolina sedma nositeljka (mnogi će s pravom pitati „kako?“) i to joj daje dobre šanse da napokon dođe do četvrtfinala.

3. Džon Izner takmičenje završava pre četvrtfinala

Beta/AP Photo/Al Behrman
U nedelji posle turnira u Montrealu prvi put od uvođenja ATP liste 1973. godine nije bilo nijednog američkog tenisera u Top 20. Džon Izner ispao je u prvoj rundi od Vaseka Pospišila, ali to je jedini kiks 208 cm visokog momka na takmičenjima US open serije.

Prethodno je bio najbolji u Atlanti, igrao je finale u Vašingtonu, a niz za poštovanje zaključio je plasmanom u finale Masters turnira u Sinsinatiju – savladao je četvoricu tenisera iz prvih 11 na listi (Gaskea, Raonića, Đokovića i Del Potra), a u finalu je izgubio od Nadala, iako mu nije dozvolio nijednu brejk loptu.

Izner je sada 14. na ATP lestvici, američki novinari su oduševljeni i, uzevši u obzir promenljivu formu igrača iz samog vrha (osim Nadala), predviđaju mu plasman u prvo Gren slem polufinale, neki čak idu i korak dalje.
Beta/AP Photo/Al Behrman
I zašto bi onda Izner ispao pre četvrtfinala? Prvo, čest je fenomen u tenisu da se igrač koji ne pripada samom kremu fizički i emotivno iscrpi jednim vrhunskim rezultatom, kao što je nesumnjivo bio Iznerov u Sinsinatiju.

Drugo, Iznerova igra u prevelikoj meri zavisi isključivo od servisa – uzevši u obzir gorenavedeni faktor, povećava se rizik od lošeg dana na servisu, a onda je Amerikanac sklon i porazima od ne toliko kvalitetnih suparnika.

Treće, u prošlosti je pokazano da Izner teško podnosi uzastopne naporne mečeve na tri dobijena seta i generalno mu taj format slabije leži – samo je jednom u karijeri igrao četvrtfinale GS turnira (US open 2011) i još dva puta je prošao u osminu finala (US open 2009. i Melburn 2010).

4. U prva dva kola u muškoj konkurenciji biće eliminisano 5-8 nosilaca

Beta/AP Photo/Winston-Salem Journal, Lauren Carroll
Lista nosilaca za US open pravi je argument u rukama onih koji tvrde da bi Gren slem turniri trebalo da se vrate na stari sistem sa 16 nosilaca.

Kandidata za ranu eliminaciju zaista je mnogo – Sem Kveri već dugo ne igra na visokom nivou, imao je i privatnih problema, Huan Monako na betonu ne igra ni izbliza dobro kao na šljaci, a Benoa Per suviše oscilira i traći talenat nedovoljnom disciplinom u radu i ishrani.

Daleko od toga da se spisak završava spomenutom trojicom – Gulbis uvek može da odluči da mu se ne igra tenis (mada se ipak čini da se malo uozbiljio), Tursunov je 32. zbog dobrih rezultata u Vašingtonu i Sinsinatiju, ali njegova glava jednako je ’luda’ kao Gulbisova.

Posle briljantnih rezultata na šljaci, Fabio Fonjini dobio je samo jedan meč na dva turnira na betonu, u padu je i Nikolas Almagro, a ni Melcer nije baš svoje najslavnije dane proživeo u Njujorku.

5. Marija Šarapova plasiraće se u završnicu

Beta/AP Photo/Michael E. Keating
Situacija nije nimalo ružičasta za 26-godišnju Ruskinju – nedavno se oporavila od povrede, posle samo mesec dana okončala je saradnju sa trenerom Džimijem Konorsom, a pred poslednji Gren slem turnir u sezoni odigrala je samo jedan meč, poraz od Sloun Stivens u Sinsinatiju.

Ovih dana o Šarapovoj se najviše govori u kontekstu toga da li će za US open promeniti prezime u Šugarpova (slatkiš koji je ona lansirala), što svakako nije tema za važan period u sezoni, a naročito je iznenađenje što dolazi od devojke koja je sinonim za profesionalizam.

Uprkos svemu tome, Šarapova je dovoljno iskusna da može da iskoristi početne mečeve kako bi se stabilizovala, igrački i psihički. Ruskinja najčešće nema problema na početku Gren slem takmičenja, uz nesrećni izuzetak ovogodišnjeg Vimbldona i poraza od Laršer de Brito.

Podloga u Njujorku joj odgovara, prošle godine igrala je u polufinalu, i sada može da ponovi taj rezultat, uz malo sreće da ode i korak dalje.

Koje su Vaše „hrabre prognoze“ – ko će pozitivno iznenaditi, a ko razočarati?

P.S. Ako neko od poštovanih komentatora ima bilo kakva pitanja, može ih postaviti putem komentara ili na mom nalogu na Tviteru (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: