Prvi korak je najvažniji...

Fudbaleri Crvene zvezde u sredu počinju takmičenje u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Rival prvaka SCG u drugom kolu kvalifikacija je švajcarski Jang Bojs. Kakva je atmosfera među „crveno-belima“ i šta trener Ljupko Petrović i napadač Marko Pantelić očekuju u duelima sa ekipom iz Berna čitajte u temi koju je pripremio Vladimir Novaković.

Izvor: Novakoviæ, Vladimir

Nedelja, 25.07.2004.

19:58

Default images

Stručni štab Crvene zvezde dobro je upoznao ekipu Jang Bojsa. Švajcarska liga već je počela, vicešampion iz Berna u Sent Galenu odigrao je 3:3, a zatim pobedio novog prvoligaša, Šafhauzen čak sa 6:1. Iskusni trener ’crveno-belih’, Ljupko Petrović, koji je ovog leta treći put došao na ’Marakanu’, očekuje dva teška i neizvesna meča.

"Dobili smo protivnika koji je imao najbolji koeficijent u toj drugoj grupi, mislim da imamo pravog protivnika. U prvom kolu švajcarskog prvenstva sam ih gledao ja, igrali su 3:3, u drugom su pobedili 6:1, tu utakmicu je gledao Žota Antonijević, mislim da smo uočili sve njihove kvalitete. Imaju iskustvo i mentalitet, ’nemačko trčanje’, mislim da kakav god bio rezultat prve utakmice, makar mi ili oni dobili sa 2:0, neće ništa biti gotovo. Ipak, očekujem da ćemo uspeti da prođemo dalje. A posle toga, ako uđemo u 3. kolo, šarlatanski je nešto prognozirati, ovo je mlad tim i ne može da se kaže da ćemo da pobedimo Real ili Mančester, najvažnija je utakmica sa Jang Bojsom, a videćemo, ako to uradimo, onda ćemo razmišljati šta možemo.“
Centarfor ’crveno-belih’, Marko Pantelić, potvrdio je odličnu formu u pripremnim utakmicama. Jedan od najiskusnijih u timu, iako ima tek 25 godina, Pantelić je zadovoljan Zvezdinom formom, ali upozorava da od dvomeča sa Jang Bojsom može zavisiti cela sezona beogradskog kluba.

Ja sam zadovoljan pripremama i promenom sistema igre. Nije mi problem da igram defanzivu, ali, za razliku od proleća, kada smo igrali ‘zonu’ i povlačili se posle vođstva, sada igramo do kraja napadački”, kaže Pantelić, “Utakmica protiv Jang Bojsa je kruna sezone, ako njih pobedimo sva vrata će nam biti otvorena. Ja sam igrao u Švajcarskoj, tamo se igra čvrst fudbal, sa puno duela, dosta trčanja, nema odustajanja... Oni igraju otvoreno i to bi moglo da nam odgovara u utakmici na strani. Tamo moramo da pazimo na odbranu, u dve utakmice su dali devet golova, ali biće i više prostora za nas u napadu. Opasno će biti u Beogradu, oni će i u revanšu igrati otvorenu i zato bi bilo važno da postignemo u Cirihu gol ili dva i da malo mirnije, bez tenzije uđemo u revanš.
U odnosu na osvajače duple krune iz prošle sezone, Zvezda je slabija za tri iskusna igrača – Vidića, Mladenovića i Vitakića, koje su zamenili mladi reprezentativci Stančić i Biševac, Makedonac Popov i nekoliko igrača koji se vraćaju na Marakanu iz Jedinstva sa Uba, gde su proveli prošlu sezonu. Ljupko Petrović smatra da bi, uprkos nespornom talentu, bilo neozbiljno baviti se prognozama dometa tako mladog tima, i smatra da je duel sa Jang Bojsom idealna prilika da se utvrde mogućnosti.

Imali smo dobre pripreme, neki igrači nam malo nedostaju, Biševac se kasno priključio, ali i on će nas stići. Igrači su, posle uspeha u pripremnim utakmicama, puni samopouzdanja, ali, iako su mladi, svesni su da samo takvim pristupom, dobrim trčanjem, disciplinom, mogu da nastave tako. Svako opuštanje moglo bi da nas odvede u provaliju. Kada sam prvi put došao ui Zvezdu imao sam gotove igrače i trebalo je sam o uklopiti ih i postaviti igru, drugi put se stvarao tim, bilo je posla, sada je najteže. Mladi su igrači, ali, raditi sa ovakvim mladim igračima, koji su veoma talentovani, prava je sreća za svakog trenera.

Žreb za treći krug kvalifikacija, koji će biti obavljen u petak, predstavlja pravu lutriju. Pod uslovom da izbaci Jang Bojs, uz malo sreće naš prvak mogao bi da se bori za mesto u Ligi šampiona protiv solunskog PAOK-a ili belgijskog Briža, sa kojim su se tzokom priprema „crveno-beli“ već sastali. Ali, jednaka je verovatnoća da već u avgustu na Marakani gostuju Real Madrid, Mančester Junajted ili Juventus. Marko Pantelić smatra da će Zvezda, ako izbaci Švajcarce, uspeti da se plasira u Ligu šampiona.

Ne razmišljam o protivniku u trećem kolu, meni, kao i ostalim igračima, rukovodstvu kluba, svima koji vole Zvezdu, utakmice sa Jang Bojsom su najvažnije. Znamo da moramo da damo maksimum da bi prošli dalje. Ja sam optimista, mislim da ćemo ući u Ligu šampiona koga god da izvučemo, imam takav osećaj. Kada igraš pod tenzijom to nije dobro, a ako prođemo, a nadam se da hoćemo, igraćemo daleko opuštenije i bolje. Ako i ne uđemo u Ligu šampiona, teško da će nas bilo ko lako pobediti i verujem da će ova ekipa predstavljati jaku Zvezdu u Evropi.”

Stadion u Bernu se ovog leta renovira, pa će Jang Bojs Zvezdu dočekati u Cirihu, na stadionu Lecigrund. Kada je septembra 1990. godine prethodni put gostovala na tom stadionu, Zvezdu je takođe trenirao Ljupko Petrović, a ta sezona završena je penalom Darka Pančeva, koji je doneo najvredniji pehar evropskog fudbala u našu zemlju. Navijači Crvene zvezde svakako bi ovog puta bili zadovoljni i ulaskom u 32 najbolja kluba na kontinentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: