Đoković - Federer 7:5, 6:3, 7:6!

Izvor: B92

Petak, 25.01.2008.

12:14

Default images

Najbolji srpski teniser Novak Đoković plasirao se u finale Otvorenog prvenstva Australije Đoković je u polufinalu pobedio prvog tenisera sveta, Švajcarca Rodžera Federera, u tri seta – 7:5, 6:3, 7:6 (7:5). Federer je napravio prvi brejk u meču u sedmom gemu prvog seta, ali je Đoković osvojio devet od sledećih deset gemova i prelomio meč.

U trećem setu spasao je dve set-lopte protivnika i napravio preokret u taj-brejku za veliki uspeh.

U drugom uzastopnom gren slem finalu Novakov rival biće Francuz Žo Vilfred Conga, 38. igrač sveta, najveće iznenađenje turnira.

Finalni meč igra se u nedelju.

Na samom početku meča Đoković je delovao pomalo nervozno, a kada je Federer uspeo da osvoji sedmi gem prvog seta, izgledalo je da će Švajcarac imati snage da nastavi niz pobeda u Melburnu.

Ključni gem za razvoj meča bio je deveti u prvom setu. Pri rezultatu 3:5 Đoković je loše počeo, Federer je izborio 0-30 i stigao na dva poena od seta.

Tada je Novak pokazao izuzetnu psihičku snagu, odigrao fenomenalno taj gem i započeo seriju. Usledila su dva uzastopna brejka, a meč-lopta izborena je briljantnom paralelom na samu liniju.
Getty
Federer je uspeo da odbrani svoj prvi servis-gem u drugom setu, ali je veoma brzo Đoković vodio 5:1. Federer je uspeo da se odbrani, vratio jedan brejk, ali više od toga nije mogao. U ključnom gemu bilo je 15-30, Đoković je osvojio vezane poene za dve set-lopte, Federer je prvu spasao, ali je usledio Novakov as za 2:0.

Neposredno pre toga srpski igrač ušao je u manji sukob sa glavnim sudijom, koji ga je opomenuo zbog odugovlačenja.

U trećem setu Federer je imao odličnu priliku da se vrati u meč već u drugom gemu, kada je na Đokovićev servis bilo 0-40.

Međutim, srpski as je vezao pet poena i dokazao veliku psihološku snagu. U narednom gemu imao je čak i dve brejk-lopte, koje nije iskoristio, a do dvanaestog gema igrači su branili svoje servise.

Nova drama viđena je u poslednjem regularnom gemu - Đoković počinje sa 0-30, dozvoljava rivalu dve brejk-lopte, ali ih brani, a taj-brejk je izborio pošteno prošetavši Švajcarca po terenu.

Federer počinje taj-brejk sa 2-0, vodio je i 3-1, ali je tada Đoković vezao tri poena. Usledila je serija poena osvojenih na svoj servis, pa je prvu set-loptu stekao Đoković pri rezultatu 7-5. Federer je servirao, ali je srpski igrač bolje odigrao poen i okončao meč na oduševljenje svojih navijača na tribinama Rod Lejver arene.

Novak Đoković do finala stigao je bez izgubljenog seta.

Đokovićev skor sa Federerom sada je 2:5, ali je Novak dobio dva od poslednja tri meča.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

520 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: