Velika noć za Denver – otišli Farid i Artur, stigao Ajzeja Tomas!

Denver Nagetsi, franšiza iz Kolorada, odradili su fantastičan posao prethodne noće u NBA ligi, pošto su uspeli da sprovedu nekoliko sjajnih poslova.

Izvor: PT

Petak, 13.07.2018.

08:44

Velika noć za Denver – otišli Farid i Artur, stigao Ajzeja Tomas!
Foto: Getty Images

"Grumenje" se oslobodilo velikih ugovora Keneta Farida i Darela Artura, dok su uspeli da dogovore saradnju sa nekadašnjim kandidatom za MVP (najkorisniji igrača lige).

Nagetsi su putem trejda sa Netsima uspeli da očiste čak 21 miliona dolara iz 'seleri kepa', pošto su put Bruklina poslali Farida, Artura, zaštićenog pika prve runde (2019) i budućeg pika druge runde NBA drafta, dok su zauzvrat dobili Ajzeu Vajtheda kojeg će odmah otpustiti.

Zaštićeni pik sa drafta 2019. godine je od prvog do dvanaestog mesta (1-12), što znači da će Denveru pripasti samo ukoliko budu birali sa nekog od tih mesta. Kako se očekuje da Nagetsi naprave korak napred i uđu u plej-of, to znači da će birati sa neke pozicije od 16. do 30. mesta, odnosno Bruklin će imati pravo na tog pika.

Denver bio je u velikom problemu oko budžeta, 'seleri kepa', pošto su se dogovorili sa Nikolom Jokićem (pet godina 148 miliona) i Vilom Bartonom (četiri godine 54 miliona).

Bili su daleko preko 'poreza na luksu', međutim trejdom Vilsona Čendlera u Filadelfiju, odnosno Keneta Farida i Darela Artura u Bruklin, Nagetsi su se oslobodili 34 miliona dolara – Čendler je imao 12,8 miliona, Farid 13,8 miliona, a Artur 7,5 miliona dolara. Ovo je bio veoma važan posao za Denver kako ne bi plaćali penale zbog velikog prekoračenje 'poreza na luksuz', međutim možda još veći potez došao je potpisom Ajzeje Tomasa!

Omaleni plejmejker, kandidat za MVP sezone 2016/2017, potpisaće veteranski minimum sa Denverom i tako će prihvatiti ulogu šestog igrača i biće rezervni plej Džamalu Mariju.

Tomas je nakon MVP sezone imao veoma tešku takmičarsku godinu, pošto je u plej-ofu pre godinu dana igrao sa povredom leđa i to ga je pratilo tokom cele prošle sezone. Trejdovan je iz Bostona u Klivlend, potom se na teren vratio u decembru, ali nije mogao mnogo da pomogne Kavsima. Doživeo je još jedan trejd, ali ovoga puta u Los Anđeles Lejkerse gde je podsetio na partije iz sezone 2016/2017.

Ipak, videlo se da Tomas nije sto odsto spreman, a to bi sigurno trebalo da bude za narednu takmičarsku godinu. Ajzeja je gladan uspeha, želi dokazati da može još dosta u najjačoj ligi na svetu, a to će mu pomoći trener Majk Meloun.

Njih dvojica sarađivala su zajedno u Sakramento Kingsima pre nekoliko godina. Tomas je prošle sezone odigrao samo 32 meča i prosečno je beležio 15,2 poena i 4,8 asistencija. U onoj MVP sezone imao je učinak od 28,9 poena i 5,9 asistencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: