Vojislav Koštunica

Info

Izvor: B92

Sreda, 04.09.2002.

02:08

Default images

Vojislav Kostunica je rodjen 1944. godine u Beogradu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1966, gde je magistrirao 1970. i doktorirao 1974. Za asistenta na Pravnom fakultetu u Beogradu izabran je 1970. godine a cetiri godine kasnije, u vreme politickih progona na Univerzitetu, morao je da napusti fakultet. Znatno kasnije, 1989. godine, odbio je ponudu da se kao profesor vrati na fakultet sa koga je pod prinudom otisao. Od 1974. godine radi u Institutu drustvenih nauka, a od 1981. u Institutu za filozofiju i drustvenu teoriju, kao visi naucni saradnik i jedno vreme direktor. Objavljuje radove iz oblasti ustavnog prava, politicke teorije i filozofije.

Bio je clan redakcije i glavni i odgovorni urednik vise uglednih pravnih i filozofskih casopisa, kao sto su Arhiv za pravne i drustvene nauke, Filozofske studije, Filozofija i drustvo, Theoria. Clan je Srpskog PEN Centra. Osamdesetih godina angazuje se na zastiti ljudskih prava, narocito u Odboru za odbranu slobode misli i izrazavanja.

Godine 1989. postaje jedan od osnivaca Demokratske stranke. Predsednik je Demokratske stranke Srbije od njenog osnivanja 1992. godine. Narodni poslanik u Skupstini Srbije bio je od 1990. do 1997. godine. Na predsednickim izborima 24. septembra 2000. godine Vojislav Kostunica izabran je za predsednika SR Jugoslavije.

"Kandidujem se da bih do kraja vodio borbu za pobedu ideje demokratske podele vlasti na zakonodavnu, sudsku i izvrsnu, nad idejom totalitarnog jedinstva vlasti, gde je sve koncentrisano u rukama jednog čoveka, svejedno na kom se on mestu nalazio”, rekao je izmedju onog dana kada je javno saopstio odluku da ce se kandidovao. O politickim planovima ovog predsednickog kandidata mozete se informisati ovde.

Zvanicni sajt: www.znasrbija.org

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ministarstvo donelo odluku: Zatvaraju se škole

Zbog toplotnog talasa u Bangladešu, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo osnovnog obrazovanja u toj zemlji saopštili su da će obrazovne ustanove biti zatvorene na sedam dana, zaključno sa 27. aprilom.

8:09

21.4.2024.

1 d

Podeli: