Izvor: 24sata.hr

Ako ste avanturista koji voli da boravi u prirodi, onda sigurno volite da kampujete. Ipak, kako bi vaše iskustvo u nepoznatom bilo sigurnije, trebalo bi da obratite pažnju na neke stvari.

Kada ljudi odluče da kampuju, najčešće brinu o hrani, ali ljudsko telo je stvoreno tako da bez nje može da preživi neko vreme. Hrana je zapravo na dnu popisa stvari potrebnih za preživljavanje. Iz kuće ne bi trebalo da izlazite bez nečega čime možete zapaliti vatru, pročistiti vodu i čime ćete napraviti zaklon, kaže stručnjak za preživljavanje Krik Stjuart iz SAD-a.

"Ove tri stvari uvek nosite sa sobom u rancu dok pešačite ili kampujete u prirodi, ili čak u automobilu dok putujete jer vam mogu spasiti život ako nešto krene po zlu. To je najbolja stvar koju možete napraviti kako bi se osigurali i preživeli ukoliko se dogodi nešto. Takođe, dogodi li vam se nešto, ne udaljavajte se previše od mesta nesreće jer će spasioci tako lakše odrediti vašu lokaciju" dodao je.

Kremen


Pribor za paljenje vatre nije previše skup niti veliki, na primer, kremen se nosi kao privezak, a ne košta mnogo. On stvara iskre koje pale vatru. Šibice nisu dobra ideja jer ako se namoče vodom od njih neće biti koristi.

Tablete za pročišćavanje vode

Za pročišćavanje vode postoje posebne tablete koje ubijaju bakterije i čine je sigurnom za piće. Jedna tableta uglavnom je dovoljna za litar vode. Nemate li tablete, poslužiće i lončić u kojem možete vodu da prokuvate.

"Uvek ljudima govorim da ne stavljaju život na kocku zbog vode. Ako ste u lošem stanju i pijete vodu u divljini koja može biti prepuna mikrobioloških organizama, rizikujete gubitak života, oni vas mogu doslovce ubiti" objašnjava Stjuart.

Šatorsko krilo ili cerada


Šatorsko krilo ili ceradu verojatno već imate kod kuće, ako ne, potražite u prodavnici gvožđa. To će vas zaštititi od vremenskih nepogoda ili utopliti ako nađete da se negde sklonite u prirodi i čekate pomoć. Tim komadom tkanine možete brzo napraviti sklonište ili se ogrnuti.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.