Izvor: B92

Specijalni popusti, hit ponuda, super cena, popust do 50 odsto, šok akcija, promotivna cena, "frst i last minit" - poruke su koje se mogu videti u svim turističkim agencijama.

Veliki popusti u domaćim agencijama. Deset dana "ol inkluziv" aranžman u Alanji sa avionskim prevozom za 299 evra. Poslednjih sezona turski hoteli redovno godišnje menjaju cene, jer reaguju na svaku promenu tržišta.

Naime, prvi autobusi i čarter letovi ka toplim odredištima tek treba da krenu krajem maja, a agencije su već počele da prodaju "last minit" aranžmane!

Tako, recimo, desetodnevni avionski aranžman u Alanji u nekoliko hotela sa tri zvezdice na bazi "sve uključeno", jedna turistička agencija prodaje za 299 evra, pišu "Novosti.rs". Oni nude "last minit" putovanja za sve prve polaske krajem maja, ali i u junu, pa pored Turske povoljno se mogu naći i "specijalne ponude" za Tasos i Zakintos.

I sve ostale agencije imaju veliki broj "promocija za mesec maj", pa se tako uporedo još nude "frst minit" i "last minit" ponude.

"Mnoge agencije su zakupile previše kapaciteta u letovalištima i sada mogu teško da ih prodaju", smatra Aeksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija. „Takođe, turisti su naučili da svake godine, pred samo putovanje, mogu da nađu neki ’last minit’, pa čekaju. I ružno vreme ne ide naruku turističkim agencijama, jer kada je hladno i pada kiša putnicima letovanje deluje daleko i ne razmišljaju o odmoru“, dodaje.

Turisti su primetili da poslednjih sezona turski hoteli redovno svake godine promene cene, jer reaguju na svaku promenu tržišta. Tako, praktično u svakom trenutku, pa i u špicu sezone, mogu da se nađu hoteli sa popustom od 25 do 50 odsto.

Zanimljivo je da su najjeftiniji aranžmani za apartmane na severu Grčke prodati još prošle jeseni, ali su se sada u agencijama ponovo pojavili povoljni aranžmani. Agencije ili grčki hotelijeri na pragu sezone daju upola cene smeštaj u, recimo, Porto Karasu. Da li su ipak razlog za ovakve popuste rezervacioni sistemi na internetu u kojima turisti rezervišu i otkazuju smeštaj pre nego što počnu da plaćaju penale?

"Ne mislim da su rezervacioni sistemi doprineli ovako velikom broju ’last minita’ i pre nego što je počela sezona“, ističe Seničić. "Raste broj putnika koji misle da samostalno mogu da rezervišu odmor, ali porast nije dramatičan, jer se oni sa lošim iskustvom vraćaju agencijama. Najveći razlog je definitivno previše zakupljenog smeštaja. Prevelika ponuda uvek dovodi do pada cena", dodaje.

Upravo zahvaljujući velikoj ponudi turisti mogu da pronađu izuzetno povoljne aranžmane, ali treba znati da su "last minit" aranžmani ono što nije prodato, jer su bili najmanje traženi.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.