Vraćena teritorija: Peticije nisu ništa donele, a šta to znači za turiste?

Koliko bi bilo neobično da dok šetate kroz Švajcarsku, obalom jezera Lugano, naletite na Italiju?

Izvor: B92

Nedelja, 12.01.2020.

14:45

Vraćena teritorija: Peticije nisu ništa donele, a šta to znači za turiste?
Foto: depositphotos/ Dudlajzov

Zapravo, uopšte ne i bilo neobično, jer je Švajcarska odlučila da vrati deo svoje teritorije.

Grad Kampioni d’Italija se nalazi na samoj obali jezera, a u njemu živi oko 2.000 ljudi koji su od 1860. godine zapravo živeli u italijanskoj enklavi na švajcarskoj teritoriji. Iako je formalno pripadao Italiji, grad je u potunosti funkcionisao kao ostatak Švajcarske konfederacije.
To bi trebalo da se promeni sada, kada je iz Rima upućen zvaničan zahtev Briselu za vraćanje Kampione D’Italija Italiji i teritoriji EU. Zahtev je odobren, a zvanična primena je počela početkom 2020. godine.

Stanovnicima koji su do sada koristili švajcarsku valutu, licence, usluge, zakone ova razmena teritorije će biti velika promena. Kada se radi o turistima, promena neće biti prevelika, samo to da je sada potrebno imati obe valute kod sebe, i franke i evre, piše "Lonely planet", kao i to da svakako provere da li je za zemlju iz koje dolaze potrebna viza.

Cela oblast oko Lugana je privlačna za turiste, a "novi" italijanski gradić pripada oblasti Komo, a koju god od ove dve oblasti da odlučite da istražite, obiđite ih i uživajte u malim mestima punim kulture, istorije ili zabave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: