Nedelja, 14.07.2019.

13:12

Najslavniji simbol britanske prestonice slavi 160. rođendan

Ove sedmice navršilo se 160 godina od dana kad se zvono na Big Benu prvi put oglasilo.

Izvor: N1, Hina

Najslavniji simbol britanske prestonice slavi 160. rođendan
Foto: Depositphotos / Iakov

Poznati zvuk, međutim, neće odjekivati Londonom još dugo, jer su radovi na obnovi londonskog tornja stigli tek do pola.

Jedna od najčešće fotografisanih znamenitosti glavnog britanskog grada, 96-metarski toranj, obavijen je skelama kako bi se kazaljke restaurisale, obojili delovi od kovanog gvožđa, a bordure očistile i obnovile.

To je najsveobuhvatniji restauratorski zahvat izveden do sada na tornju sa koga je čak rastavljen i krov od kovanog gvožđa koji se sastoji od 3.433 delova.
Foto: Depositphotos / BrianAJackson
Tokom obnove zvono teško 13,7 tona ostaće u tornju, a oglasiće se samo u vanrednim situacijama poput dočeka novih godina.

Viktorijanski satni mehanizam rastavljen je kako bi se zaštitio od oštećenja tokom renoviranja tornja. Toranj je u sastavu Vestministerske palate - doma britanskog parlamenta.

Obnova tornja trebalo bi da se završi 2021. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: