Samo na Kubi...

Bilo da samo maštate o putu na Kubu ili se stvarno spremate da je obiđete evo nekih razloga zašto se ljudi zaljubljuju u ovo mesto.

Izvor: B92

Sreda, 06.07.2011.

15:50

Default images

Odmor bez interneta

Kuba je divna destinacija za porodični odmor jer je sigurna, prirodna i ima mnoge kulturne znamenitosti koje treba videti. A Kubanci zaista vole decu i to je verovatno jedino mesto gde se ona neće kačiti na fejsbuk ili jutjub. Pristup internetu je skup (6 dolara za stari net, par dolara više za bežični, a vrlo malo hotela ga ima u svojoj ponudi). Iako možda to niste sami izabrali, odmor od interneta neko vreme može biti zadivljujuće iskustvo, naročito za one koji se ne skidaju sa njega.
Foto: gj_theWhite/Flickr
Vožnja u kolima starijim od vaših roditelja za 40 centi

Možda idu na kerozoin i pričvršćena su lepljivom trakom, ali ovi klasični automobili koji krstare kubanskim ulicama, a rade kao taksi prevoznici, odličan su način da obiđete grad. Podignite ruku i sačekajte jedan taksi, a onda se ugurajte unutra sa još nekoliko putnika.
Foto: jon smith 'una nos lucror'/Flickr
Dve valute

Šire se glasine da Kuba ima dvovalutni sistem – kubanski pezosi i oni koji se mogu zameniti (pesos convertibles), cirkulišu istovremeno. Videćemo tek da li je to tačno, a u međuvremenu turisti treba da iskoriste odličnu ponudu za kubanske pezose, gde za 1 dolar možete kupiti ručak, a za jedan peni možete pogledati stare holivudske blokbastere.

Bez Mekdonaldsa

Ovaj restoran brze hrane postoji u skoro svakoj zemlji na svetu, ali ne i na Kubi. Umesto njega, ovde “vlada” domaći lanac brze hrane El Rapido. U njemu možete pojesti zagorelu picu i prekuvane špagete, ali je najpopularniji noću kada se pretvara u klub. El Rapido ćete prepoznati po crveno – žutoj boji.
Foto: neiljs/Flickr
Bez reklama

Odmah ćete primetiti da u zemlji nema nijedne reklame. Na putevima, tv-u ili novinama nećete videti reklame za sapune, sokove ili automobile. To je pravo osveženje i mnogi turisti se slažu da nisu ni svesni koliko nas to svakodnevno gledanje oglašavanja raznih proizvoda u stvari iscrpljuje.

Zbog ovih razloga, ali i zbog mnogo drugih, Kuba je potpuno drugačija od svih ostalih zemalja na svetu. Bilo da vam ona pruži putovanje iz snova ili najgoru noćnu moru – svakako će vam se urezati u pamćenje. Savet: držite oči i um otvorenim, spakujte dosta grickalica i samo uplovite u to putovanje bez ikakvog razmišljanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: