Da li država čini sve kako bi smanjila visoku stopu nezaposlenosti osoba sa invaliditetom?

Izvor: B92

Petak, 18.05.2012.

14:33

Default images

10. Pitanje

Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom ustanovljen je pravni okvir kao osnova za efikasnije i kvalitetnije uključivanje osoba sa invaliditetom na otvoreno tržište rada, uz primenu kvote, procenu radne sposobnosti, mogućnosti zaposlenja i utvrđivanje statusa, širenje mreže davalaca usluga mera i aktivnosti profesionalne rehabilitacije, jačanje kapaciteta, kompetencija i uloga preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom kao posebnog oblika zapošljavanja.

Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom je propisana obaveza svakog poslodavca koji ima najmanje 20 zaposlenih da ima u radnom odnosu određeni broj osoba sa invaliditetom. Poslodavac koji ima od 20 do 49 zaposlenih dužan je da ima u radnom odnosu jednu osobu sa invaliditetom. Poslodavac koji ima 50 i više zaposlenih dužan je da ima u radnom odnosu najmanje dve osobe sa invaliditetom, i na svakih narednih započetih 50 zaposlenih po jednu osobu sa invaliditetom.

Kao posebne oblike zapošljavanja i radnog angažovanja osoba sa invaliditetom Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom su uvedene nove forme organizovanja i to: preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, radni centar i socijalno preduzeće i organizacija. Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom je predviđeno i osnivanje budžetskog fonda za profesionalnu rehabilitaciju i podsticanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

Pokrajinski sekretrijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova sprovodi konkretne mere u cilju smanjenja stope nezaposlenosti u Autonomnoj pokrajini Vojvodini: opredeljenje dodatnih sredstva iz budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine za finansiranje novog zapošljavanja lica sa invaliditetom; opredeljenje sredstava za neprofitne organizacije civilnog društva za projektne aktivnosti koje podstiču zapošljavanje osoba sa invaliditetom; kreiranje i sprovođenje međunarodnih projekata sa aktivnostima koje promovišu i podstiču unapređenje položaja osoba sa inavliditetom na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine; medijsko promovisanje politike jednakih mogućnosti, redovna analiza stanja osoba sa invaliditetom na tržištu rada, i izveštavanje Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine sa predlogom mera i aktivnosti.

Pošaljite odgovor na državni izveštaj

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

134 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: