Ukida se "nacionalni ključ", u ABA samo po zaslugama!

Na Skupštini regionalnog košarkaškog takmičenja odlučeno je da plasman u nacionalnom šampionatu neće donositi automatski plasman u Prvu ABA ligu.

Izvor: B92

Utorak, 13.03.2018.

19:00

Ukida se
FOTO: ABA liga

Od sezone 2018/2019 društvo najboljih klubova regiona činiće kao i do sada 12 timova, ali će istovremeno biti ukinut "nacionalni ključ" i ekipe će se rangirati samo po učinku u dve lige pod okriljem ABA.

To praktično znači da put do elite dolazi isključivo osvajanjem Druge ABA lige, što u ovom trenutku Srbiji otvara mogućnost da bude prva zemlja, shodno novoj odluci, sa maksimalnih pet predstavnika u borbi za Evroligu.

"Poslednjeplasirani tim Prve ABA lige u sezoni 2017/2018 gubi pravo učešća u sezoni 2018/19, a to mesto pripada šampionu Druge ABA lige koji ostvaruje direktan plasman u Prvu ABA ligu. Takođe, od sezone 2018/2019 pretposlednji tim Prve ABA lige i drugoplasirani tim Druge ABA lige igraće baraž za plasman u Prvu ABA ligu u sezoni 2019/20. Igraće se po sistemu najbolji u tri utakmice, a prednost domaćeg terena imaće tim iz Prve ABA lige", navodi se na sajtu regionalnog takmičenja.

Po usvojenom kriterijumu, u sezoni 2018/2019 u Prvoj ABA ligi učestvovaće: Budućnost, Cedevita, Cibona, Crvena zvezda, FMP, Igokea, Mega Bemaks, Mornar, Partizan, Olimpija, Zadar i šampion Druge ABA lige (pobednik fajnal-fora u Čačku).

Klubovi koji ispadnu iz ABA lige jedan imaju zagarantovano mesto u Drugoj ABA ligi, dok će se ostali učesnici ABA lige dva određivati na osnovu rezultata u nacionalnim šampionatima. Svaka zemlja će imati po dva predstavnika u drugom po rangu takmičenja.

Umesto fajnal-fora, od sezone 2018/2019 šampion Druge ABA lige određivaće se u plej-ofu u kome će učestvovati četiri najboljeplasirana tima iz ligaškog dela takmičenja. Poslednjeplasirani tim Druge ABA lige u sezoni 2017/18. gubi pravo učešća u njoj u sezoni 2018/2019 bez obzira na plasman u nacionalnom šampionatu.

Prema odluci Skupštine, usvojeni sistem takmičenja neće se menjati zaključno sa sezonom 2024/25, osim u slučaju značajnih promena u evropskoj košarci.

Skupština ABA lige je, takođe, konstatovala visok nivo kvaliteta u aktuelnoj sezoni Prve i Druge ABA liga, kao i da je urađeno sve kako bi borbe za trofeje predstavljale krunu sezona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

128 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: