U službi njenog veličanstva: On je Lorens - šef za miševe

U britanskoj ambasadi u Jordanu nekadašnji mačak lutalica postavljen je na novu dužnost - glavnog lovca na miševe ili "šefa za miševe", u skladu sa tradicijom ministarstva spoljnih poslova, koje ove životinje angažuje u borbi protiv sve veće populacije miševa u britanskim institucijama.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.12.2017.

21:00

Default images

Borba protiv miševa dugogodišnji je problem institucija u Velikoj Britaniji, pa je parlament pre nekoliko godina zatražio dodatni angažman mačaka.

Mačak Lorens od Abduna je ime dobio po četvrti Amana u kojem se nalazi zgrada ambasade. Crno-beli mačak ima i nalog na Tviteru sa više od 2.500 pratilaca.

Nadređeni mu je mačak Palmerston, koji se protiv miševa od aprila prošle godine bori u Ministarstvu spoljnih poslova u londonskoj Ulici kralja Čarlsa.

Poput Palmerstona, važnog člana u diplomatskoj službi njenog veličanstva, koji u ulozi "šefa" pomaže kontrolorima za štetočine u suzbijanju miševa u zgradi parlamenta, i Lorens ima istu dužnost u zgradi ambasade u Amanu. "Uz lov na miševe Lorensova je dužnost da putem Tvitera svetu pokaže drugu stranu Jordana, onu mirnu i bogatu, te da u posetu privuče što više britanskih turista. Naime, sa dolaskom Lorensa, britanska javnost našu ambasadu u Jordanu vidi u drugom svetlu", izjavila je zamenica ambasadora Lora Doban.

Treba podsetiti da je britanski premijer Dejvid Kameron u svoju rezidenciju 2011. uveo mačku po imenu Leri, nakon što su dve televizijske ekipe snimile pacova kako nesmetano šeta pred poznatim crnim vratima u Dauning stritu. Lerijev neslužbeni profil na Tviteru pratilo je 47.500 korisnika.

Mačke su u poznatoj londonskoj ulici prisutne još od 1920. godine. Neke su bile odlikovane titulom vladinog "lovca na miševe" i stavljene na državni platni spisak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: