Sveta Birma: Vrlo popularna mačka prekrasnog izgleda

Ova prekrasna i umiljata mačka nije bez razloga omiljena među ljubiteljima mačaka. Osim zbog izuzetne pojave, popularna je i zbog plemenitog karaktera.

Izvor: Index.hr

Petak, 21.03.2014.

08:50

Default images

Poreklo

Sveta Birma vuče poreklo iz Mjanmara, nekadašnje Burme, gde je živela sa budističkim sveštenicima i među njima uživala veliko poštovanje. Dvadesetih godina prošlog veka došla je u Francusku, gde je udaren temelj pasmini. Posle Drugog svetskog rata u uzgoj je dodata i persijska mačka sijamskih oznaka. Službeno je priznata 1965. godine.

Izgled

Ovo je mačka poluduge dlake koja se može javljati u plavo-sivoj, lila, plavoj i boji čokolade. Krzno je duže na obrazima i vratu. Srednje je veličine, ali snažnog i izduženog tela. Noge su joj kratke i zdepaste.

Ima tipična obeležja sijamske mačke (tamni delovi na glavi, ekstremitetima i repu), ali je specifična po tome što ima "čarapice" koje treba da budu simetrične na sve četiri šape.

Temperament

Ovo je vrlo draga mačka, nežne i društvene ličnosti. Ako mislite da je ostavljate samu, najbolje joj odmah nabavite društvo. Odlično se slaže s drugim mačkama, ali i sa psima koji nemaju problema s mačkama. Inače je prilagodljiva. Ako je vreme igre, rado će se igrati, ako je vreme odmora, mirovaće.

Voli da spava na krevetu vlasnika i da se mnogo mazi. Vrlo je popularna i cenjena na izložbama ljubimaca.

Nemaju izrazite nasledne bolesti, jedino su sklone manjim problemima sa sinusima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: