Stiže Enciklopedija Rep. Srpske

Predsednik Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske (ANURS) Rajko Kuzmanović najavio je veliki projekat te akademije - "Enciklopediju Republike Srpske"

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 04.11.2012.

15:29

Default images

Kuzmanović je naveo da enciklopedijska izdanja u svim državama sveta predstavljaju jedan od najpouzdanijih i najznačajnijih izvora, registara i baza podataka. Tako je i projekat "Enciklopedija Republike Srpske" jedan od najvećih i najznačajnijih projekata Akademije, koji je od velikog značaja za Srpsku.

O obimu posla koji obavlja ANURS govori i podatak da je na izradi pomenute enciklopedije angažovano više od četristo saradnika iz različitih oblasti.

Specifičnost "Enciklopedije Republike Srpske" i zahtevnost njene pripreme ogleda se u obradi više od 3.000 naseljenih mesta u 61 opštini u Srpskoj, što nije slučaj u drugim enciklopedijama koje pažnju posvećuju isključivo većim naseljenim mestima.

"Poznato je da je institucijama koje su specijalizovane za pripremu enciklopedijskih izdanja potrebno i više od deset godina za pripremu jednog toma. To potvrđuje da je reč o jednom od najzahtevnijih izdavačkih poduhvata", kazao je Kuzmanović, koji očekuje da prvi od četiri toma bude predat u štampu krajem sledeće godine.

Kuzmanović je rekao agenciji Srna da je želja Akademije bila da, bez obzira na velike poteškoće na koje nailaze u prikupljanju potrebnih podataka, svako naseljeno mesto dobije svoju odrednicu, jer će na taj način ova publikacija predstavljati ličnu kartu, zemljišni i imovinski grunt Srpske.

"To će biti sveobuhvatno izdanje, koje će stvoriti objektivnu sliku o Republici Srpskoj, te će služiti svakom čoveku koji živi na njenom prostoru i izvan nje. Do sada je registrovano oko 11.000 odrednica, a obrađeno je oko 3.000", precizirao je Kuzmanović, koji je ponovo izabran za predsednika ANURS-a.

U "Enciklopediji Republike Srpske" biće obrađene sve oblasti društvenog života, uključujući privredne, kulturne, obrazovne i druge sfere života, kao i ličnosti koje njima pripadaju u vremenu u kome živimo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: