Kultura

Subota, 28.01.2012.

09:08

"Elijahova stolica" osvaja region

Predstava "Elijahova stolica", koju je Boris Liješević režirao prema romanu hrvatskog pisca Igora Štiksa, nakon uspešnog izvođenja u bečkom Akcent teatru, svoj pozorišni život nastavlja gostovanjem u Crnoj Gori.

Izvor: Izvor: seecult.org

Default images

Publika bečkog Akcent teatra ispratila je ovacijama glumce nakon predstave koja govori o neobičnoj sudbini austrijskog pisca Riharda Rihtera, koji odlazi u ratno Sarajevo u potrazi za svojim identitetom.

Jugoslovensko dramsko pozorište, koje je realizovalo “Elijahovu stolicu” u koprodukciji sa sarajevskim festivalom MESS, saopštilo je da je to njegovo prvo gostovanje u teatru Akcent, izazvalo veliko interesovanje kako brojne jugoslovenske dijaspore, tako i austrijske publike.

U najvećoj sali tog bečkog pozorišta, koja je bila popunjena do poslednjeg mesta, gledaoci su na nogama, ovacijama pozdravili glumce Svetozara Cvetkovića, Vlastimira-Đuzu Stojiljkovića, Maju izetbegović, Renatu Ulmanski, Jelenu Trkulju i Baneta Jevtića.

Rukovodilac Akcent teatra za interkulturalnu saradnju, dr Ile Zagorac, prati pozorišni život na prostoru bivše Jugoslavije i probrane predstave poziva na gostovanje.
“Elijahova stolica”, pobednička predstava 45. BITEF-a, gostovaće nakon Beča i u Crnoj Gori - 30. januara na sceni Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” na Cetinju, dan kasnije u Tivtu, a 1. februara u Crnogorskom narodnom pozorištu u Podgorici.

Gran pri “Mira Trailović” dodeljen je “Elijahovoj stolici” jednoglasnom odlukom međunarodnog žirija.

Nakon premijere u oktobru 2010. godine u Beogradu i potom sarajevske premijere na MESS-u, u proleće 2011. drugi put je gostovala u Sarajevu, a protekle jeseni igrana je i u Zagrebu, kao i na domaćim festivalima - “Teatar u jednom dejstvu” u Mladenovcu i na “Borinim pozorišnim danima” u Vranju.

Štiksov roman “Elijahova stolica” preveden je na desetak evropskih jezika, a njegov odlomak je uvršten u antologiju “Best European Fiction”, objavljenu u SAD 2010. U Srbiji je objavljen u izdanju Arhipelaga (2010).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

23 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: