Najbolji roman u poslednjih 125 godina – izbor čitalaca "Njujork tajmsa"

Poznati američki dnevni list "Njujork tajms" nedavno je obeležio 125. godišnjicu tako što je od svojih čitalaca tražio da nominuju najbolju knjigu u poslednjih 125 godina. Ovaj jubilej je bio prilika i da čitaoci štampanog i onlajn izdanja ovog lista daju svoj sud o najznačajnijim književnim delima nastalim u tom periodu.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 04.01.2022.

09:18

Najbolji roman u poslednjih 125 godina – izbor čitalaca
Ilustracija: Profimedia

Ljudi iz šezdeset sedam zemalja su nominovali svoje favorite, a novinari su na osnovu njihovih glasova napravili listu od 25 najboljih romana, za koje je glasalo više od 200.000 čitalaca.

Među brojnim klasicima, poput "Velikog Getsbija" F. Skota Ficdžeralda, kao i novijih publikacija, kao što je "Mali život" Hanje Janagihare, čitaoci su u novembru birali svoj omiljeni roman. Nakon malo više od mesec dana konačno su objavljeni rezultati ovog glasanja.

Odlukom čitalaca "Njujork tajmsa", najbolji roman u poslednjih 125 godina je "Ubiti pticu rugalicu" američke književnice Harper Li.

Drugo mesto zauzima roman "Gospodar prstenova: Družina prstena", prvi deo trilogije Dž. R. R. Tolkina, dok je treći Orvelov antiutopijski klasik "1984".

Četvrto mesto pripada romanu "Sto godina samoće" kolumbijskog pisca Gabrijela Garsije Markesa, a na petom je "Voljena", koji je napisala Toni Morison.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: