Upoznajte život u Kraljevini Jugoslaviji kroz besplatne filmove

Na kanal Jugoslovenske kinoteke na Jutjubu postavljeno je još devet srpskih dokumentarnih filmova iz doba kraljevine Jugoslavije.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 02.06.2020.

18:30

Upoznajte život u Kraljevini Jugoslaviji kroz besplatne filmove
Otvaranje Beogradskog sajma Foto: Promo

Raznovrsna selekcija obuhvata istorijske, etnološke, sportske, putopisne i druge dokumentarce i reportaže, a najstariji je filmski dokument Svečano osvećenje kosturnice u Prnjavoru 5. novembra 1922. godine.

U spomen-kosturnicu u tom selu u Mačvi sahranjeni su posmrtni ostaci civilnih žrtava austrougarskog terora iz 1914. godine.

Osvećenju su prisustvovale brojne istaknute ličnosti, a posebna vrednost snimka je to što se na njemu pojavljuje Arčibald Rajs.
Jedrilièarska grupa aero kluba Deveti leti Foto: Promo
Slede živopisni filmovi "Svadba u Topoli" i "Svadba u Slancima", u kojima su 1930. godine zabeleženi svadbarski običaji u Šumadiji, odnosno u Podunavlju.

Pažnju privlače i filmski materijal Jedriličarska grupa Aero-kluba "Deveti leti - četiri kraće storije o letenju", od kojih su dve snimljene u koloru, zatim Otvaranje beogradskog sajma, koji prikazuje svečanost povodom završetka spektakularnog graditeljskog poduhvata u našem glavnom gradu u jesen 1937. godine.

Interesantni kadrovi krase film Dubrovnik "Grad Sv. Vlaha", u režiji Maksa Šalmića iz 1938. godine, a tu su i reportaža "Muzej kneza Pavla" (1939), film "Lepote Stare planine, Midžora i Pirota sa okolinom" (1940)...
Sveèano osveæenje kosturnice u Prnjavoru Foto: Promo
U međuratnom periodu srpska dokumentarna produkcija je po svojoj sveobuhvatnosti i značaju činila bazu celokupne filmske produkcije kraljevine Jugoslavije.

O tome svedoči i ovaj izbor filmova, inače objavljenih u drugom delu DVD izdanja Kinoteke "Razglednice starog srpskog filma", u kojem sada besplatno može da uživa i najšira publika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: