Dejan Savić: "Pod maskom umetničkih razloga krije se politizacija"

Upravnik narodnog pozorišta Dejan Savić izjavio je u intervjuu za "Večernje novosti" da iz najnovijih previranja u toj kući stoje "politicacija i privatni interesi" i najavio da će se narednih dana sresti sa kolegama iz Drame u vezi sa izborom novog direktora.

Kultura

Izvor: Tanjug, Veèernje novosti

Sreda, 31.10.2018.

09:25

Dejan Savić:
Foto: Screenshot, Youtube

List ocenjuje da su ta previranja izazvana s jedne strane, smenom direktora Drame Željka Hrubača, a s druge zahtevom dela ansambla da Savić napusti funkciju.

Upitan zašto do sada niije mnogo istupao u javnosti u vezi s tim, Savić kaže da, ako se neko od zaposlenih sa svojim problemima i primedbama obrati medijima, a ne njemu ili drugim nadležnim službama u pozorištu, na tu vrstu komunikacije ne može da reaguje.

"Plašim se da ovde zapravo i nije bila namera da se problemi i primedbe rešavaju, već iznesu u javnost, i da se pod maskom slabo prikrivenih umetničkih razloga kriju jedna politizacija slučaja i privatni interesi", istakao je on.

Prema njegovim rečima, to se vidi iz navodne liste onih koji podržavaju njihove zahteve, "među kojima su opozicioni lideri, bivši komesari u kulturi, glumci i stvaraoci iz Hrvatske i BiH".

"Juče smo dobili i skupštinsko pitanje o smeni Hubača, koje je uputila Demokratska stranka", dodao je Savić.

On smatra da tu ima "mnogo izmanipulisanih ljudi, kao i da ima umetnika koji su zabrinuti za neke svoje lične interese".

"Ne sporim da postoje i opravdani zahtevi, ali koji se mogu rešiti i rešavaju u samoj kući", dodao je on.

Pošto se sa najviših državnih instanci traži brzo rešenje, Savić je na pitanje da li je ono moguće, odgovorio: "Uveren sam da možemo brzo i kvalitetno da ga nađemo. Moja odgovornost i jeste da to rešim u naboljem interesu kuće. U tom smislu otvoren sam za svaki vid saradnje."

"Narednih dana sešću sa kolegama iz Drame i predočiti im koje uslove treba da ispunjava novi direktor, a to je da bude bespogovorni umetnički autoritet, da uposli veći deo ansambla i da pruži šansu spoljnim saradnicima gde god je to moguće i potrebno, pa i mladim talentima", rekao je Savić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: