Omčikus, Krstić i Vulanović laureati Jesenje izložbe ULUS-a

Laureati Jesenje izložbe ULUS-a su Petar Omčikus, Velizar Krstić i Ratko Vulanović koji je dobio specijalnu nagradu, saopštilo je to udruženje.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 01.12.2017.

11:33

Omčikus, Krstić i Vulanović laureati Jesenje izložbe ULUS-a
Thinkstock / Ilustracija

Jednoglasnu odluku doneo je žiri u sastavu: predsednik UO ULUS-a Miroslav Lazović, zamenik predsednika UO ULUS-a Dušan Rusalić, članovi Umetničkog saveta ULUS-a Vesna Milunović i Biljana Vuković i istoričarka umetnosti Vesna Todorović (predsednik).

U obrazloženju je istaknuto da je žiri bio jednoglasan u pogledu sva tri predloga, smatrajući da nagrade, koje podrazumevaju samostalnu izložbu u galerijama Udruženja, dolaze u ruke umetnika od najvećeg značaja za našu istoriju savremene umetnosti, figurativno rečeno njene "noseće stubove".

"Njihovo delo odmah pleni unutar širokih okvira ove izložbe u celini visokih kvaliteta i izdvaja se snagom svog autentičnog likovnog govora, kao i poetskim osmišljavanjem ideje vodilje i njenog smisla i značenja, bilo da je oblikovana kao odraz intime bića, bilo da se prepoznaje kao opšte mesto čitavog nacionalnog ili opštečovečanskog entiteta", ocenio je žiri.

Slika Petra Omčikusa svojim likovnim i značenjskim sadržajima sublimira, prema rečima žirija, umetnikovu večitu ljubav i inspiracijsku ideju vodilju vezanu za more, mesto rođenja, prvih iskustava i stasavanja bića.

"Svojim jednostavnim sadržajem označava životni simbol u celini, ali i čitav leksikon pojedinačnih simboličnih očitavanja", stoji u obrazloženju.

Monumentalna slikarska i ljudska snaga Velizara Krstića nikada do sada nije došla do takvog izražaja kao u temi ljudske Pramajke, smatra žiri.

"Naslikana a kao izvajana odzvanja simbolikom stamene energije roditeljstva čitavom ljudskom rodu", istakli su članovi žirija.

Ratko Vulanović, prema njihovim rečima, "vajarskim rečnikom oblikuje sličnu, takoreći primordijalnu misao čovečanstva u celini".

"Svoju ideju izražava u kamenu, za koji kaže da opstaje i najviše otpora pruža, baveći se čitavog života čistom esencijom ljudskog promišljanja, prevedenog u apstraktni jezik znakova i simbola", ocenio je žiri u obrazloženju nagrade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: