Kum 2 - najbolji među najboljim nastavcima

Filmski kritičar BBC-a sastavio je listu 10 najboljih filmskih nastavaka svih vremena a na prvom mestu liste našao se "Kum 2" Frensisa Forda Kopole.

Izvor: Izvor: Tanjug

Subota, 13.12.2014.

13:29

Default images

Iako je učestao stav da su nastavci slabiji od prvog filma i da se snimaju samo da bi zaradili novac, Kopola je ovim filmom dokazao suprotno. "Kum 2" premijerno je prikazan pre 40 godina, 12. decembra 1974. i ne samo da je iz druge perspektive preispitao scenario prvog dela već je i pružio drugačiji pogled na glavne likove.

Nastavak "Kuma" zapravo je portret američkog identiteta u 20. veku, mešavina urbanog siromaštva, imigranata, etničke diskriminacije pa čak i spoljne politike SAD uoči Kubanske revolucije 1959. Drugi na listi je film "Pre sumraka", nastavak kultnog filma Ričarda Linklejtera "Pre svitanja" gde se Džesi (Itan Houk) i Selin (Žuli Delpi) sreću ponovo, devet godina posle dešavanja u prvom filmu kada su proveli dan i noć u Beču pričajući, šetajući i zaljubivši se.

Dok je prvi deo bio eskapistička fantazija, drugi se pozabavio pitanjima propalih očekivanja, protoka vremena i žala za mladošću. Serija filmova o Šerloku Holmsu gde su igrali Basil Ratborn i Najdžel Brus bila je jedna od prvih holivudskih franšiza, a film "Pursuit to Algiers", njihov 12. je možda najbolji.

Reč je o napetom, uzbudljivom, ratnom trileru prepunom stila i duhovitosti. I dok je danas nepisano pravilo da nastavci moraju da budu skuplji, ovaj film je u poređenju sa "Baskervilskim psom" bio napravljen za sitan novac ali je ekonomičnost pretvorio u inventivnost, obavivši siromašne rekvizite maglom i prigušenim svetlima što je priči dalo dodatnu dramatičnost. Na listi se našao i film "Zvezdane staze 2: Kanov bes" iz 1982. godine. Dok je prvi deo bio lep, možda čak i poetičan, bez preterane drame, režiser Nikolas Mejer batalio je specijalne efekte i u "Kanovom besu" je sukob admirala Kirka (Vilijam Šatner) i njegovog neprijatelja Kana (Rikardo Monalban) sveden na lica glumaca podarivši tako ljubiteljima filmova jedan od najlepših naučno-fantastičnih filmova svih vremena. Akira Kurosava bio je najelegantniji u svojim prvim filmovima, uključujući džudo ep "Sanširo Sugata" koji je ispričao u dva nastavka.

Dok su njegovi kasniji filmovi puni neočekivanog nasilja i mačo momenata, "Sanširo Sugata" filmovi su priča o disciplini borilačkih veština i tome kako ona moze da obogati dušu. Time se naročito bavi drugi film gde glavni junak, džudo majstor odbija da se bori protiv američkog protivnika a kraj, tiha borba u snegu, je nezaboravan. Sigurni Viver je praktično izmislila koncept akcione heroine u "Osmom putniku" gde je bila poslednja preživela, ali je bio potreban Džejms Kameron da sa "Osmim putnikom 2" franšizu pretvori u feministički film. U njemu je junakinja Ripli sada okorela profesionalaka, spremna da se suoči sa vanzemaljcem, a ne samo slučajni preživeli.

"Osmi putnik 2" je ratni ep o sukobu dva plemena koji vode dve neustražive ženke - Ripli i kraljica - koje snagu crpe iz materinskog instinkta. Dok je film "Indijana Džons i izgubljeni kovčeg" bio primer modernog avanturističkog filma, njegov nastavak "Indijana Džons i poslednji krstaš" ide dublje i postaje bogata studija karaktera gde se neustrašivi arheolog (Harison Ford) udružuje sa ocem sa kojim je jedva komunicirao proteklih 20 godina (Šon Koneri) u potrazi za Svetim Gralom.

Gral ovde nije samo rekvizit već simbol unutrasnjeg putovanja ka zrelosti. Moguće je, navodi kritičar BBC-a, da je za tu "kvaku" zaslužan Tom Stopard koji je ispeglao scenario i napisao većinu dijaloga učinivši ovaj film najbolje napisanim akcionim filmom. "Za šaku dolara", nastavak filma "Dobar, loš, zao" Serđa Leonea verovatno je najozbiljniji film o muškom prijateljstvu dok je "Imperija uzvraća udarac" publiku povela na mračnije putovanje u dalekoj, dalekoj galaksiji.

Prvi deo "Ratovi zvezda" bio je priča o trijumfu i katarzi, u drugom delu, glavni junaci su umorni, usamljeni i u begu. "Imperija" je zacementirala uspeh Lukasove franšize i pokazala je da svetlost sija mnogo sjajnije ako je okružena mrakom. U filmu "Raspoložen za ljubav" Čou Mo-van (Toni Leung) ostaje slomljenog srca pošto se njegova veza sa Su Li-žen (Megi Čeung) završava.

On putuje u Angkor Vat i tajnu svoje ljubavi šapuće u šuplje mesto hrama. Ta šupljina postaje ambis koji preti da proguta Mo-vana u filmu "2046". Film je poema o sećanju i ostaje u pamćenju čak i više od "Raspoložen za ljubav" po svojim vizuelnim i muzičkim detaljima nego po priči.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: