Filmovi o Iraku favoriti u Veneciji

Iako je Internacionalni filmski festival u Veneciji u toku, kao favoriti već se ističu dva filma o Iraku – “Redacted” Brajana de Palme i “In the Valley of Elah“ Pola Hegisa.

Izvor: B92

Utorak, 04.09.2007.

10:23

Default images

De Palmin „Redacted“ zapanjio je publiku beskompromisnom pričom o četrnaestogodišnjoj devojčici iz Iraka koju su američki vojnici prvo silovali, a potom ubili zajedno sa njenom prodicom.

Italijanski kritičar Paolo Meregeti opisao je ovaj film kao „udarac u stomak“.

U Hagisovom filmu koji, takođe, govori o sukobu u Iraku, u glavnoj ulozi briljirao je Tomi Li Džons.

Kritičar dnevnog lista „La Stampa“, koji pokriva dešavanja u Veneciji, istakao je Hagisov film: „Za sada samatram da je glavni favorit 'In The Valley Of Elah', pre nego 'Redacted', zato što kombinuje visoke kvalitete reditelja, poruku o Iraku i priču tipa trilera u kojoj će publika uživati“.

Kritičari su do sada, pored ovih, kao mogućeg kandidata za „Zlatnog lava“ naveli i film „Majkl Klejton“ u kome glavnu ulogu tumači Džordž Kluni. Pohvaljeni su i „Kukavičko ubistvo Džesija Džemsa“ sa Bredom Pitom, kao i priča o arapskoj porodici u Francuskoj "La Graine et le Mulet".

Što se nagrade za najboljeg glumca tiče, za sada se kao najsigurniji kandidati ističu Tomi Li Džons (In The Valley Of Elah) i Kejsi Aflek (Kukavičko ubistvo Džesija Džemsa).

Dobre ocene dobile su još i uloge koje su Džud Lou i Majkl Kejn ostvarili u filmu „Sleuth“, a impresivnu rolu ostvario je i Toni Leung u „Lust, Caution“ Anga Lija.

Kao najbolje glumice navedene su Kirston Vering za njen prikaz samohrane majke u filmu Kena Louča „It’s a free world“ i Kira Najtli u „Atonment“ reditelja Džoa Rajta.

Internacionalni festival u Veneciji održava se od 29. avgusta do 8.septembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: