Verbić: Prosvetari krše zakon

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srdjan Verbić poručio da način na koji deluju prosvetni radnici neće profesiji vratiti dostojanstvo.

Izvor: B92

Petak, 13.03.2015.

21:07

Default images
Foto: Tanjug

On je naglasio da prosvetari uskraćuju đacima pravo na obrazovanje, ucenjuju i krše zakon.

Povodom najave Unije sindikata prosvete radnika Srbije i Sindikata radnika u prosveti Srbije da će 17. marta u pojedinim školama potpuno obustaviti nastavu, kao i da će biti dovedeno u pitanje polaganje završnog ispita za maturante, Verbić kaže da su izjave kojima pozivaju na kršenje zakona kao vid radikalizacije štrajka neodgovorne i krajnje neprimerene teškoj ekonomskoj situaciji iz koje možemo da izadjemo samo radom.

"Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja želi da sindikatima u štrajku omogući potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora pod istim uslovima pod kojim je već potpisan sa druga dva sindikata - onda kada preuzmu svoje obaveze i okončaju štrajk od kog djaci imaju najviše štete", naveo je Verbić u pisanoj izjavi dostavljenoj Tanjugu.

On je dodao da je učenicima u 25 odsto škola u Srbiji uskraćeno pravo na obrazovanje i da rukovodstvo dva reprezentativna sindikata, SPRS i USPRS, insistira na štrajku dok Vlada Srbije ne da "garancije kada će i na koji način prosvetnim radnicima biti isplaćena jedna plata u cilju poboljšanja materijalnog položaja".

"Ovakvu garanciju, nažalost, sindikatima danas niko ne može da ponudi", dodao je Verbić.

Ministar kaže da se Vlada Srbije obavezala će kroz Zakon o platama sistemski urediti primanja u javnom sektoru pri čemu će materijalni položaj prosvetnih radnika biti poboljšan i uskladjen sa odgovornošću i nivoom obrazovanja zaposlenih u prosveti.

"Velika većina nastavnika u Srbiji radi normalno. Ti ljudi zaslužuju zahvalnost i poštovanje zbog odgovornosti i posvećenosti svom poslu uprkos opravdanom nezadovoljstvu zbog materijalnog položaja svoje struke", rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: