Putin: Nemoralno menjanje istorije

Svi pokušaji da se ponovo piše istorija nedopustivi su i nemoralni, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin povodom godišnjice oslobođenja Aušvica.

Izvor: B92

Utorak, 27.01.2015.

15:58

Default images
Foto: Beta/AP

Takvi pokušaji predstavljaju izraz prikrivanja nečije vlastite sramote, rekao je on.

Putin je održao govor u moskovskom Jevrejskom muzeju i Centru tolerancije.

Teško je zamisliti da su fabrike smrti, masovne egzekucije i deportacije bile užasna stvarnost 20. veka, da su bile organizovane u naizgled veoma civilizovanoj Evropi i da su bile izgrađene sa mukotrpnom preciznošću i hladnokrvno, naveo je Putin.

On je pozvao na zajedničke napore u suprotstavljanju pokušajima pretnji od neonacizma i terorizma u modernom svetu.

Treba zajedno da ustanemo protiv tih pretnji i da zajedno štitimo mir i slobodu naroda i pravo država za njihov sopstveni put razvoja, istakao je ruski predsednik.

Putin je upozorio na opasnost od politike dvojnih standarda, navodeći primer Ukrajine.

Dobro znamo koliko su opasni i destruktivni dvostruki standardi, ravnodušnost i apatija za sudbinu drugih. To je ono što se danas dešava na jugoistoku Ukrajine gde mesecima hladnokrvno ubijaju mirne građane Donbasa, Luganska i drugih mesta, kazao je Putin.

On je naglasio da pokušaji ponovnog pisanja istorije često skrivaju sopstvenu sramotu, kukavičluk, licemerje i izdaju i služe kao loš izgovor za direktno ili indirektno precutno pomaganje nacistima.

Putin je naglasio da je ruski narod podneo najveću žrtvu za pobedu protiv nacizma u Drugom svetskom ratu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: