Godišnjica Bitke na Kadinjači

U spomen kompleksu Kadinjača kod Užica danas će biti održana centralna državna ceremonija povodom obeležavanja 73 godine od Bitke na Kadinjači.

Izvor: B92

Subota, 29.11.2014.

00:51

Default images

Kod spomen-kosturnice herojima Kadinjače biće položeni venci i odate visoke državne i vojne počasti, a državnu delegaciju predvodiće Dragan Popović, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Vence će takođe položiti i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, grada Užica, SUBNOR-a Srbije, brojnih udruženja, kao i veterani Drugog svetskog rata i veliki broj građana.

Pored državnog sekretara Popovića, prisutnima će se obratiti i gradonačelnik Užica, nakon čega će uslediti prigodan umetnički program.

Spomen-kompleks “Kadinjača“ kod Užica obnovljen je tokom 2011. godine sredstvima Ministarstva rada, zapošllavanja i socijalne politike.

Memorijalni kompleks na Kadinjači kod Užica, podseća se u saopštenju, svedoči o herojskim novembarskim danima 1941. godine kada su pripadnici Radničkog bataljona kojim je komandovao Andrija Đurović, kao i borci 1. bataljona Posavskog odreda i Oraške čete 2. Šumadijskog odreda pružili žestok otpor daleko nadmoćnijem neprijatelju koji je u tom periodu sprovodio ofanzivu na oslobođenu teritoriju u istoriji poznatu kao Užička Republika.

Borci Radničkog bataljona hrabro su stradali u borbama na Kadinjači 29. novembra 1941. godine.

Neprijateljske snage su probile poslednju odbranu slobodnog Užica, ali herojizam tih junaka ostao je upamćen u vremenima koja su usledila.

Sam kompleks predstavlja složenu arhitektonsko-muzeološku celinu koji čini niz segmenata građenih u periodu između 1952. i 1979. godine.

U prvoj fazi, godine 1952. na Kadinjači je podignut spomenik piramidalnog oblika pod kojim se nalazi kosturnica u kojoj počivaju posmrtni ostaci pripadnika Radničkog bataljona stradalih tokom bitke.

Znatno proširenje i obogađenje kompleks je doživeo 1979. godine kada je, po projektu čiji su autori vajar Miodrag Živković i arhitekta Aleksandar Đokić, okončano njegovo uređenje i kada je dobio današnji izgled, navodi se u saopštenju Odbora za negovanje oslobodilačkih ratova Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: