SAD: Pomno pratimo ruske avione

Ruski vojni letovi iznad evropskog vazdušnog prostora podižu napetost i predstavljaju potencijalnu pretnju bezbednosti i civilnoj avijaciji, izjavio Džon Kirbi.

Izvor: B92

Petak, 31.10.2014.

21:48

Default images

Portparol američke vojske je, kako prenosi Frans pres, rekao da su SAD zabrinute zbog letova ruskih vojnih aviona i prate tu aktivnost "vrlo pomno".

"Naravno da smatramo da ovaj povećani broj letova i aktivnost ne doprinosti bezbednosnoj situaciji u Evropi. Jasno, one predstavljaju potencijalni rizik eskalacije", rekao je on.

AFP prenosi Kirbijeve navode da je danas bilo još letova i da je NATO uočio ruske avione iznad Baltika, Severnog mora i Atlantskog okeana.

"Avijacija je uključivala lovce, bombardere i avion-cisternu", rekao je predstavnik Pentagona, dodajući da SAD žele da Rusija "preduzme korake, konkretne i opipljive korake kako bi se smanjila a ne povećala napetost".

NATO je ove sedmice saopštio da je rusko vojno vazduhoplovstvo angažovano u obimnim letačkim operacijama u evropskom vazdušnom prostoru i da su avioni Alijanse poslati da ih presreću i identifikuju.

Prema podacima NATO-a, u 2014. je bilo više od stotinu presretanja ruske avijacije, što je približno tri puta više nego prethodne godine

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: