Suđenje zbog dvojezičnih tabli

Sudski postupak zbog nasilnog uklanjanja dvojezičnih tabli u Vukovaru i nemira, prošlog septembra, u kojima je bilo povređenih osoba, počeo je u Vukovaru.

Izvor: B92

Petak, 24.10.2014.

15:51

Default images

Optuženima, Igoru Smolčiću, Enveru Arnautoviću, Zvonimiru Kološnjaju i Ivici Staničiću, koji su se izjasnili da nisu krivi, optužnica stavlja na teret više krivičnih dela, među kojima izazivanje nereda 2. septembra 2013. godine, razbijanje i uništavanje državne imovine, napad i povređivanje službenih osoba i pokušaj rušenja ustavnog poretka.

Preti im kazna zatvora od jedne do osam godina.

Kako podseća agencija Hina, 1. septembra 2013. na nekoliko državnih institucija postavljene su dvojezične table s nazivima na ćiriličnom i latiničnom pismu, da bi sutradan usledila burna reakcija dela branitelja i građana Vukovara koji su ploče porazbijali.

U nemirima je učestvovalo 200-tinak branitelja i građana Vukovara, a sve table s latiničnim i ćiriličnim natpisom silom su uklonjene sa zgrada državnih institucija, uključujući i Policijsku stanicu.

U naguravanju građana i policije, koja je živim zidom pokušala da sačuva tek postavljene table, lakše su povređena četvorica policajaca.

Sutkinja Opštinskog suda u Vukovaru Branka Soldo prihvatila je predloge optuženih da budu saslušani dodatni svedoci, očevici događaja od 2. septembra, a odbila je predlog da snimci tv- kuća budu odbačeni kao valjani dokaz.

Optuženi Enver Arnautović izjavio je novinarima po izlasku iz sudnice da je reč o "montiranom političkom procesu" i da se, bez obzira kakva bila presuda, na nju neće žaliti. Sudija je zakazala nastavak suđenja za 3. decembar.

Inače, organizator skupa protiv dvojezičnih ploča, kao i daljnjih akcija skidanja tabli čim se nove postave, bio je Štab za odbranu hrvatskog Vukovara, koji je sakupio i potpise za referendum protiv ćirilice, ali je Ustavni sud proglasio nedopustivim takvo izjašnjavanje.

Štab je, naime, tražio da se upotreba ćirilice dozvoli samo u sredinama gde Srbi čine više od polovine stanovnika, a ne trećinu što je sada slučaj, što je u suprotnosti sa važećim hrvatskim zakonima o pravima nacionalnih manjina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: