"Albanci nisu za suživot u regionu"

Gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić istakao je da nedavni događaji pokazuju da Albanci nisu spremni na suživot u regionu.

Izvor: B92

Sreda, 15.10.2014.

20:25

Default images

On je istakao da su događaji koji su prethodili i oni posle prekida fudbalske utakmice između Srbije i Albanije pokazali da albanska nacionalna zajednica nije dalenko odmakla u toleranciji, te da je pokazala kako je spremna da izazove i da pribegne nasilju, kako na Kosovu, tako i šire.

"Isticanje zastave takozvane etničke Velike Albanije tokom događaja visokog rizika, kakav je bio utakmica Srbija-Albanija, guranje je prsta u oko svim Srbima u regionu. Ne opravdavam upad navijača sa tribina na teren stadiona Partizana, ali da nije bilo nacionalističkog transparenta, ne bi bilo ni reakcije navijača", naveo je Rakić.

Dodao je da se stekao utisak da ni fudbaleri ni navijači Albanije nisu otišli u Beograd zbog fudbalske igre, već da isprovociraju širu reakciju Srba i Srbije.

Rakić je naveo da u tome nisu uspeli, ali su izmamili na desetine hiljada svojih sunarodnika na ulice svih većih gradova u regionu, koji su veličali velikoalbansku ideju, spremni i da pucaju, što se dogodilo u južnom delu Kosovske Mitrovice.

"Projekat takozvane 'velike Albanije', pokazalo se sinoć, nije mrtav. Stoga je odgovornost na međunarodnoj zajednici da reaguje i spreči širenje negativnih procesa koji mogu da uslede na Balkanu", naveo je Rakić.

On je istakao da je dovoljno dokaza i sinoć i poslednjih dana da se shvati da je albanska zajednica sinoć u Prištini, Tirani, Tetovu i drugim gradovima demonstrirala spremnost na podmetanja i provokacije, a i na ratobornost, koja je na Balkanu uvek odnosila nevine ljudske živote.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

12 h

Podeli: