Islamisti hoće ceo Balkan u kalifat

Islamistička paravojna grupa Islamska država objavila je petogodišnji plan osvajanja drugih država, uključujući i ceo Balkan.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.08.2014.

19:31

Default images

Plan vođe Islamske države Abu Bakra al-Bagdadija, prema objavljenoj geografskoj karti, obuhvata ceo Balkan, Mađarsku, Austriju, deo Ukrajine, Bliskog istoka, severa Afrike i većeg dela Azije, u kojima bi, ukoliko budu osvojeni, bili uvedeni šerijatski zakoni.

Al-Bagdadi, proglašen je kalifom Ibrahimom, vođom svih muslimana i drugim Bin Ladenom, a svi muslimani pozvani su da iskažu vernost novom vladaru i odbace demokratiju i sve što dolazi sa Zapada, navodi "Jutarnji list" pozivajući se na pisanje "Slobodne Dalmacije".

Posle proglašenja kalifata, Islamska država Iraka i Levanta (ISIL), promenila je naziv u Islamska država, a za hvatanje Abu Bakra al-Bagdadija, Sjedinjene Američke Države ponudile su 10 miliona dolara.

Iako ga opisuju kao ambicioznog nasilnika, vrhunskih taktičkih sposobnosti, o Al-Bagdadiju se vrlo malo zna.

Do sada su objavljene samo dve njegove fotografije čija autentičnost nije dokazana, jer se, u obraćanjima svojim borcima skriva iza maske, zbog čega je poznat i kao "nevidljivi šeik".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: