Albanija: Srpsko ime košta 1.000 €

Srbi u Albaniji ne mogu da imaju srpsko ime i prezime. Dobili pravo da vrate ranije nasilno promenjeno ili dodeljeno ime ili prezime. To moraju da plate 1.000 €

Izvor: B92

Četvrtak, 07.08.2014.

22:37

Default images

Na ovaj problem kao na jedno od najdrastičnijih kršenja ljudskih prava u Evropi ukazuje Napredni klub, u svom Godišnjem izveštaju o političkim pravima srpskog naroda u regionu. Kažu, takva diskriminacija se retko sreće.

"U Albaniji su Srbi papirološki Albanci. Ne mogu da upišu srpsku nacionalnost u matične knjige", navedeno je u ovom izveštaju. "Prava srpske zajednice u Albaniji i dalje spadaju među najslabije ostvarena politička prava jednog naroda u Evropi".

Naši sunarodnici u Albaniji uglavnom su naseljeni u selima Retli Boušu i Hamir, a ima ih i u gradu Fijeru. Srbi su u ovoj zemlji pravoslavci, muslimani i katolici. Oni navode primer muslimanske porodice Duljević, koja je odana srpskoj himni i zastavi.

"Albanija je pod uticajem EU, u januaru 2014. otvorila školu sa nastavom na srpskom jeziku", navedeno je u izveštaju. "Osnovana je u selu Hamil i pohađa je 60 srpskih đaka. Ovo je prvi značajniji korak vlasti prema Srbima."

Za razliku od Albanije, Srbi u Makedoniji uglavnom uživaju zagarantovana manjinska prava. Mada, u proteklih godinu dana njihov položaj se malo pogoršao. Najveći izazov, prema izveštaju Naprednog kluba, predstavljaju asimilacija i pravo na veroispovest.

"Srpska obeležja u protekloj godini bila su predmet napada ekstremističkih i šovinističkih albanskih grupa. Neposredno posle otkrivanja, decembra 2013. godine, spomenik caru Dušanu u centru Skoplja je oštećen, a srpski vladar okarakterisan je kao 'okupator zapadnog Balkana", navedeno je u izveštaju. "Najveći problem predstavlja ispoljavanje veroispovesti i progon predstavnika SPC."

Posebno navode slučaj progona vladike ohridskog Jovana.

Makedonija: Narod koji nestaje

Sve je manje pripadnika našeg naroda u Makedoniji. U 2013. godini rodilo se stodvadesetoro srpske dece, a umrlo je 400 Srba. Prošle godine sklopljeno je 116 brakova u kojima su neveste Srpkinje, ali samo je 19 mladoženja bilo iste nacionalnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: