Kličko:Isti razlog za protest u BiH

Lider ukrajinske opozicije Vitalij Kličko uporedio proteste u Ukrajini i BiH, rekavši da su u obe države razlozi ist i- nesupeh vlasti da vode državu.

Izvor: B92

Sreda, 26.02.2014.

10:38

Default images

"Kao i u Ukrajini, i vi ste imali vlastiti mehanizam koji je izazvao proteste. To su zatvaranja fabrika i firmi u Tuzli. Ljudi su onda izašli na ulice i tako se usprotivili politici koju vode vlasti", izjavio je Kličko u intervjuu sarajevskom "Dnevnom avazu".

On je dodao da su protesti u Ukrajini bili potpuno miroljubivi dva meseca, ali da vlasti nisu htele ni da čuju zahteve demonstranata.

"Štaviše, pokrenuli su mehanizam represije protiv aktivista protesta. Sukobi su prerasli u nasilno sučeljavanje koje se završilo pucnjavom na ljude koji su bili na ulicama Kijeva", rekao je Kličko dodavši da je policija u Ukrajini koristila posebne metode protiv aktivista koje su napadali i mučili.

Prema njegovim rečima, "u Ukrajini je vlast prešla crvenu liniju i narod ju je naterao da odstupi".

Poredeći proteste građana u BiH i Ukrajini, Kličko je istakao da su u obe države razlozi za demonstracije isti, a to je "neuspeh vlasti da dobro vode državu".

"U Ukrajini je taj problem bio pojačan nastojanjima da se uspostavi diktatura kroz nasilne nezakonite akcije policije i masakre", izjavio je Kličko.

On je ocenio da je Ukrajina danas u dubokoj političkoj, ekonomskoj i socijalnoj krizi, što je rezultat ogromne nesposobnosti i korumpiranosti vlasti.

Kao rezultat toga, počela je revolucija u Ukrajini, rekao je Kličko i dodao da su građani ustali u odbranu vlastitih ustavnih prava.

"Nezadovoljstvo u ljudima se akumuliralo godinama. Neko vreme smo se nadali da će do promjena doći postepeno, evolucijom, a ne revolucijom. Očekivali smo da će potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU dovesti do duboke sistemske promene. No, nakon što je Janukovič to demonstrativno odbio, postalo je jasno da vlasti niće menjati ništa, da neće biti reforme u državi koju smatraju privatnim vlasništvom", objasnio je Kličko.

Prema njegovim rečima, tek nakon krvave noći 19. februara, građani su shvatili da je s predsednikom Viktorom Janukovičem nemoguće razgovarati, te da je jedini izlaz bio da on podnese ostavku i da budu raspisani prevremeni predsednički izbori.

Upitan šta Ukrajinci danas traže, Kličko je rekao da oni zahtevaju nova pravila igre u kojima nema korupcije i nedodirljivosti policije i birokratije.

"Oni traže puno poštovanje zakona i pravedne sudove, profesionalnu, a ne korumpiranu vladu, evropske zakone i evropsku perspektivu za sebe
i svoju decu", rekao je Kličko i dodao da od Zapada očekuje obećanu pomoć, a od Rusije da se ne meša u unutrašnje stvari Ukrajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: